Constanţa: Domniţa din secolul II îşi doarme somnul de veci la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scheletul unei femei care a trăit în secolul II după Christos a fost expus la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa.Piesei unicat i s-a rezervat un spaţiu special în cadrul muzeului, respectiv în  sala de artă sculpturală şi funerară nr. 6.


Conform estimărilor specialiştilor, ea avea 50 de ani în momentul în care a intrat în nefiinţă. Mormântul ei a fost descoperit în urmă cu aproximativ jumătate de secol în staţiunea Olimp într-un sarcofag din marmură, aşa cum erau înmormântate persoanele importante în stat.  Osemintele femeii erau acoperite în totalitate cu ghirlande de flori, aşa cum a spus Zizi Covacef, cercetător ştiinţific de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa.

„În interior am găsit şi două monede din vremea împărătesei Faustina cea tânără, ceea ce ne confirmă că este vorba despre secolul II după Christos“ spune istoricul.

Femeia a fost îngropată cu alte cinci perechi de încălţări

Scheletul avea la momentul descoperirii pe cap o coroană din foiţă de aur, cu un safir în centru şi cu frunze de stejar prinse pe margini şi încă două granate pe lateral. Pe piept avea o oglindă de bronz cu capac aurit, cu diferite simboluri funerare care ne duc cu gândul la nemurire şi viaţa de apoi. Scheletul avea la picioare tot felul de obiecte, borcane cu diverse substanţe, farduri, ruj, dar şi doi dinţi care-i lipseau din gură.

„Trebuia să fie întreagă pe lumea cealaltă“ spune Zizi Covacef. Tot lângă cadavru s-au găsit trei vase mari din sticlă, un opaiţ care imita un trunchi de copac.

Ea mai avea la picioare alte cinci perechi de pantofi şi sandale cu talpă din plută. Pentru a sublinia că face parte dintr-o clasă socială bună a fost înmormântată cu trei coliere din aur, o pereche de cercei şi două inele, unul mai mare cu rubin având gravat pe ea bustul zeiţei Diana cu arcul în mână.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară
!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite