Constanţa: Doina Spircu este campioana olimpică a Poliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a început cariera sportivă de canotoare la Constanţa. La Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996 a câştigat titlul suprem, iar acum este ofiţer de poliţie.

Povestea marii campioane începe în vara lui 1985, când, elevă fiind la Liceul de Construcţii din Slobozia, a fost chemată la Clubul Sportiv Şcolar 2 din Constanţa, pentru a da probe la canotaj. Datorită înălţimii şi condiţiei fizice bine pusă la punct a fost selecţionată.

„Nici nu ştiam ce înseamnă canotaj. Credeam că are legătură cu nataţia. M-am dus la Constanţa, la sfârşitul trimestrului din clasa a 9-a şi acolo am rămas“, îşi aminteşte cu drag campioana Doina Spircu.

Medalii după medalii

Timp de 3 ani, a concurat la juniori, sub culorile acestui club sportiv, câştigând medalia de aur la Campionatele Mondiale de la Milano, în proba de 4+1. În 1988, a făcut saltul la Ştiinţa Constanţa, evoluând la categoria tineret. A câştigat tot ce se putea câştiga pe plan naţional, iar în 1992, la Campionatele Mondiale din Scoţia, a fost încoronată regină a lumii în proba de 2 vâsle.

Drumul spre aurul olimpic

În urma unor contradicţii cu conducerea clubului constănţean, a făcut o pauză de aproape un an. În iarna lui 1993 acceptă invitaţia clubului Dinamo de a concura sub culorile acestei grupări sportive şi a devenit componentă a lotului naţional al României de canotaj.

„Practic, adevărata mea performanţă am facut-o la clubul Dinamo. Aici am avut parte de cele mai mari bucurii din viaţa mea de sportiv. Am câştigat titlurile supreme la competiţii la care cei mai mulţi visează. Aici am devenit un sportiv complet“, spune cu emoţie Doina Spircu.

Ziua cea mare

Titlurile naţionale erau la ordinea zilei, iar în competiţiile mondiale a strâns medalii la toate campionatele la care a participat. Marea lovitură a dat-o în 1996, la Jocurile Olimpice, când, alături de echipajul României de 8+1, a reuşit să câştige aurul.

„Mi-aduc aminte cu mare drag de ziua aceea, ca şi când ar fi fost ieri. Eram favorite la câştigarea aurului olimpic, dar aveam aşa mari emoţii înaintea cursei! După terminarea cursei, nu eram conştiente ce mare performanţă am realizat. Eram în al nouălea cer“, mărturiseşte emoţionată Doina Spircu.

A reuşit să fie prezentă la două olimpiade: Atlanta 1996 şi Sidney 2000 şi a reuşit să îşi treacă numele pe prima poziţie a podiumului, la cele mai mari competiţii continentale şi mondiale.

Căsătorită cu alt campion

Pe soţul său, Nicolae Spircu, l-a cunoscut în cantonamentul de canotaj al lui Dinamo, în anul 1991. El era component al lotului masculin şi se antrenau împreună pe lacul Snagov. A fost dragoste la prima vedere.

La nici un an, au făcut şi nunta. „El a fost cel care a alergat după mine. Îl plăceam şi eu, dar eram mai timidă, aşa că nu-i arătam. În scurt timp, însă, insistenţele lui au dat rezultate“, povesteşte Doina Spircu.

Din apă, la Poliţie

După 16 ani de concursuri la cel mai înalt nivel, se hotărăşte să pună vâslele în vitrină. Clubul Dinamo, la care a cunoscut consacrarea, îi acordă tresa de ofiţer de poliţie şi este repartizată, la cerere, la Slobozia. În prezent, este subcomisar în cadrul serviciului de Resurse Umane al Poliţiei Ialomiţa.

Citiţi mai multe în !

image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite