Constanţa: Doi tineri seropozitivi vor să îmbătrânească împreună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gina şi Sorin iubesc la fel ca alţi tineri de vârsta lor
Gina şi Sorin iubesc la fel ca alţi tineri de vârsta lor

Gina şi Sorin sunt diagnosticaţi de mai bine de zece ani cu HIV, dar au învăţat să ducă o viaţă normală. Programul lor începe dis-de-dimineaţă, la ora 6.00, când se trezesc să-şi ia tratamentul. E literă de lege. Ei ştiu mai bine decât oricine că viaţa depinde de tableta miraculoasă.

Sunt un cuplu fericit. Gina are 21 de ani, iar Sorin – 22. Amândoi locuiesc într-o garsonieră din comuna constănţeană Lazu, din complexul Casa Florilor. E locul unde au primit a doua şansă la viaţă.

Copilăria le-a adus doar suferinţă, dar ei au învăţat să lupte şi să ia viaţa în piept. Gina s-a născut la Călăraşi, dar şi-a petrecut copilăria în localitatea constănţeană Ostrov, într-o familie foarte săracă. Avea doar zece ani când şi-a pierdut mama. Femeia a fost răpusă de SIDA.

Apoi fetiţa s-a trezit la Casa de Copii din oraşul Ovidiu. Atunci micuţa Gina a aflat că este infectată cu virusul HIV. „Am luat virusul de la mama mea, dar eu n-am ştiut că sunt bolnavă. Când eram mică, eram foarte bolnăvicioasă, dar n-am dat de bănuit nimănui“, povesteşte Gina. Sora ei, cu patru ani mai mare decât ea, a rămas în sat, iar fratele ei – care acum are 16 ani, a fost luat de rudele din partea mamei. O vreme, cei doi fraţi au crezut-o pe Gina moartă.

Dragoste la prima vedere

Povesteşte despre iubitul ei, Sorin, şi zâmbeşte. L-a cunoscut la Şcoala Specială Nr. 1 din Constanţa, unde învăţau amândoi. „El era cu altă fată pe atunci şi eu mă ofticam când îi vedeam împreună. Apoi, m-a invitat la ziua lui şi uite aşa am ajuns să fim împreună. Eu cred că a fost dragoste la prima vedere“, povesteşte tânăra.

Sorin este de mic la casa de copii. Mama lui l-a internat în spital şi de atunci n-a mai vrut să audă de el. Apoi a fost diagnosticat cu HIV, iar medicii l-au trimis la casa Freddie Mercury din Constanţa, acolo unde erau îngrijiţi copiii infectaţi. A înlocuit familia lui cu familia copiilor seropozitivi.
Mai târziu a ajuns la Casa Florilor. Acum, el şi Gina sunt fericiţi. Au învăţat să fie o familie. „Ne mai şi certăm câteodată, fiindcă el este încăpăţânat şi vrea să fac mereu doar cum spune, dar până la urmă ajungem la înţelegere“, povesteşte Gina.

Fac curăţenie împreună, gătesc unul pentru celelalt, iar atunci când au câţiva bani strânşi pleacă la munte. „Am fost în luna august la Petroşani, la Lacul Sfânta Ana, la Cheile Bicazului, pe Trasfăgărăşan şi am vrea să mergem şi de sărbători să ne plimbăm, pentru că ne place foarte mult“, povestesc cei doi îndrăgostiţi.

Optimişti

Sorin lucrează la un depozit en - gros din Constanţa, iar Gina la atelierele protejate ale Fundaţiei „Alături de Voi“. Este croitoreasă. „Îmi place foarte mult acolo, mai ales că toţi ştiu că sunt infectată HIV şi nu mai sunt nevoită să ascund. Lucrez patru ore în fiecare zi“, povesteşte tânăra.
Când vine vorba de copii, Gina spune hotărât: „Nu vreau copii deocamdată, fiindcă nu avem posibilitatea să-i creştem“. Apoi, adaugă că-i este teamă că ar putea fi şi copilul ei infectat.

Gina şi Sorin îşi fac planuri pe viitor. Vor doar să se înţeleagă bine şi visează la o nuntă frumoasă. „Vrem să fim împreună până la moarte, până îmbătrânim“, spun cei doi tineri.

Cămin pentru seropozitivi

La Casa Florilor, în comuna constănţeană Lazu, trăiesc nouă tineri seropozitivi. Au ajuns în casele de copii când aveau doar câţiva ani. Fuseseră diagnosticaţi cu HIV/SIDA şi abandonaţi de părinţi.

Direcţiile de asistenţă socială i-au trimis la Constanţa, unde Fundaţia americană Baylor a înfiinţat o locuinţă de tip familial pe care a numit-o Casa Florilor. Copiii au crescut, au devenit oameni în toata firea, iar nevoile lor s-au schimbat. În 2007, în curtea Casei Florilor au fost construite trei garsoniere pentru tinerele cupluri.

Statistică

Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică arată că în judeţul Constanţa trăiesc 1066 de persoane seropozitive. În acest an, au fost depistate 37 de cazuri noi HIV/SIDA. Trei dintre persoanele diagnosticate au sub 13 ani. Tot în acest an, 1061 de persoane au efectuat testul HIV.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite