Constanţa: Dobrogea consumă prea multă apă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile europene recomandă gestionarea raţională a resurselor de apă
Autorităţile europene recomandă gestionarea raţională a resurselor de apă

Gestionarea raţională şi adecvată a resurselor de apă a devenit şi mai importantă, mai ales, din cauza fenomenelor hidrologice extreme care s-au manifestat în multe regiuni din lume şi din ţara noastră.

Direcţia Apelor Dobrogea Litoral atrage atenţia că regiunea de sud-est este una dintre zonele ţării cu cel mai ridicat risc de deşertificare şi se impun măsuri urgente pentru a impiedica instalarea acestui fenomen. Tabloul descris de Direcţia Apelor Constanţa a fost preluat din raportul Agenţiei Europene pentru Mediu şi conturează un viitor sumbru pentru Dobrogea.

„În cazul României, efectele majore ale deşertificării vor deveni vizibile încă din 2015 şi se vor manifesta în special în special în Banat, Oltenia, Estul Munteniei şi Dobrogea cu prelungire în sudul Moldovei, unde terenuri din cel puţin 13 judeţe ale României vor deveni aride în urmatoarele două decenii din cauza încălzirii globale, iar producţia cerealieră va scădea cu 40% faţă de cea actuală. Zonele afectate de secetă s-au extins în ultimele decenii în România, cele mai expuse aflându-se în Sudul şi Sud-Estul ţării, aproape întreaga ţară fiind afectată de secetă prelungită“, se arată în avertizarea DADL.

Consumăm prea multă apă

„În ceea ce priveşte apa, consumăm mai mult decât ar trebui. Soluţia pe termen scurt reprezintă eficientizarea acestor consumuri atât la nivelul populaţiei, cât şi la nivel industrial sau agricol. Supraexploatarea nu este durabilă deoarece are un impact foarte grav asupra calităţii şi cantităţii resurselor rămase de apă, precum şi asupra ecosistemelor care depind de acestea“, a declarat directorul Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral, Marian Mitrea.

În Bazinul Hidrografic Dobrogea Litoral consumul estimat pentru anul 2009 este de aproape 2.9 miliarde de metri cubi de apă. Exploatarea resurselor de apă se împarte astfel: 3% consum pentru populaţie, 92% consum pentru industrie şi 5% consum pentru agricultură.

Volumele de apă consumate au fost aproximativ aceleaşi cu cele din 2008 şi superioare cu 368.356 de metri cubi faţă de anul 2007.

Agenţia Europeană de Mediu recomandă!

Pentru o cât mai bună gestionare a resurselor de apă, oficialii europeni sunt de părere că ar trebui să ne concentrăm pe diminuarea cererii în loc de creşterea furnizării. Apa ar trebui tarifată în absolut toate sectoarele şi să evităm culturile bioenergetice cu consum intensiv de apă. Măsurile de sensibilizare a publicului, precum eticheta ecologică, certificarea ecologică, programele educaţionale în şcoli, sunt esenţiale pentru obţinerea unui consum durabil de apă. De asemenea, trebuie soluţionată problema pierderilor din sistemele publice de alimentare cu apă.

Captarea ilegală de apă este foarte răspândită în anumite zone ale Europei. Pentru soluţionarea acestei probleme, trebuie pusă în aplicare o monitorizare adecvată şi un sistem de amenzi sau penalităţi corespunzătoare. Autorităţile trebuie să creeze stimulente pentru utilizarea la scară mai largă a surselor alternative de apă, precum apa reziduală tratată şi apa pluvială „recoltată“, pentru a contribui la reducerea stresului hidric.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite