Constanţa: Distracţie periculoasă pe gheaţa lacului Tăbăcărie (FOTOGALERIE şi VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de copii şi adulţi se lasă purtaţi de valul distracţiei ignorând pericolul la care se expun atunci când se plimbă pe suprafaţa îngheţată a lacului din oraş.

Click aici pentru FOTOGALERIE!

De câteva zile, apa lacului Tăbăcărie este îngheţată bocnă, devenind prin-cipala atracţie pentru copii, dar şi pentru adulţi. Nimeni nu ştie cât de groasă este gheaţa, dar a fost suficient ca o persoană să dea tonul, pentru ca restul să o urmeze fără să îşi mai pună alte întrebări. Aseară, pe lacul Tăbăcărie, în apropiere de City Park Mall, tineri încinseseră o distracţie pe cinste. Şi-au pus în picioare încălţări adecvate, care să alunece, şi au format derdeluşuri pe care alunecau cu mare graţie.

Puţini au fost cei care au stat pe margine şi au privit. „Nu am curaj să intru pe gheaţă pentru că nu se ştie niciodată cât este de groasă. Nu vreau să risc“, mărturiseşte Geida Suliman, de 19 ani, care stă retrasă şi îşi priveşte colegii care făceau giumbuşlucuri. Cu toţii sunt conştienţi însă că, în orice clipă, gheaţa ar putea ceda, însă este vorba despre un risc pe care şi l-au asumat. „Nu prea am curaj să mă aventurez pe gheaţă. Am intrat, dar foarte puţin, aici la mal, dar am ieşit imediat pentru că îmi este frică“, a recunoscut şi Tania Abote (15 ani). Ceva mai curajoasă a fost prietena sa, Mădălina Cartali. „Nu m-am dat prea mult. Am încercat să văd ce senzaţie este, dar mi-e puţin teamă pentru că nu ştiu cât este de groasă“, a spus ea, îndepărtându-se încet de mal.

La fel de curajos a fost şi Teo, care recunoaşte că nu îi este frică să stea pe gheaţă. „Nu ştiu cât este de groasă, dar nu mă duc mai departe de mal. Am văzut mulţi oameni că se dau, chiar şi cu bicicleta, şi mi-am zis că nu este periculos“, spune micuţul Teo (12 ani). El a fost acompaniat de colegul său, Augustin, care recunoaşte că „am căzut ceva mai încolo, dar tot nu mă las“.

Toţi însă nu se depărtau de mal la mai mult de 10 metri. Cei care s-au aventurat în largul lacului au fost adulţii. În zare, pe mijlocul lacului, dispre baza nautică, se vedea un domn cu şapcă, grizonat, însoţit de un câine, care părea că îşi face plimbarea de seară. Alţi tineri, ce-i drept săriţi demult de vârsta majoratului, se aventuraseră spre mijlocul lacului cu intenţia de a-l traversa.

Pompierii atenţionează

În condiţiile în care temperaturile au crescut în ultimele două zile, riscul ca gheaţa lacului să cedeze este foarte mare. Este şi motivul pentru care reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea Constanţa avertizează populaţia să se ţină departe de apele aparent îngheţate ale lacurilor sau mării.

„Pentru că o mulţime de temerari se avântă în scop de promenadă pe gheaţa lacurilor sau a oricărui luciu de apă îi avertizăm că în perioada următoare stratul de gheaţă se va subţia şi se pot produce accidente prin ruperea gheţii“, a declarat Paula Anghel, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea. În cazul în care observaţi o persoană căzută în apă, apelaţi numărul de urgenţă 112, iar până la venirea pompierilor încercaţi să ajutaţi persoana aflată în pericol.

Distracţie transformată în tragedie

Reamintim că în urmă cu doi ani, pe 14 ianuarie, pe lacul Siutghiol, în dreptul oraşului Ovidiu, un echipaj al Detaşamentului de pompieri Constanţa Oraş a intervenit pentru salvarea a patru elevi, minori care, în încercarea de a patina pe gheaţa lacului Siutghiol, au căzut în apă. Echipa de scafandri a reuşit să scoată din apă doar pe doi dintre ei, ceilalţi doi găsindu-şi sfârşitul în apa îngheţată a lacului.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite