Constanţa: Digul de la Bălteni a cedat în faţa Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lipsa investiţiilor a dus la prăbuşirea digului.
Lipsa investiţiilor a dus la prăbuşirea digului.

Apele au inundat doar o zonă nelocuită cu terenuri private. Un dig de apărare din zona Bălteni-Mahmudia a cedat fiind rupt de apele Dunării.

„Acolo practic nu era o zonă ce să necesite intervenţiile noastre, este o mică zonă cu teren nefolosit de nimeni, o zonă departe de cele locuite“, a declarat Constantin Lefter, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Tulcea.

Mai grav este, conform aceluiaşi director, faptul că din cauza crizei financiare în mai multe comune din judeţ nu s-au luat măsuri de prevenire a inundaţiilor, sute de gospodării fiind lipsite de ajutor în cazul unor dezastre.

„Am descoperit că în mai multe localităţi nu sunt asigurate stocurile minime de materiale şi mijloace de apărare conform legislaţiei în vigoare. În Somova, Maliuc, Izvoarele, Jijila şi Nalbant stocurile sunt inexistente. Mai mult, există câteva diguri în stare avansata de erodare şi degradare, aflate în administrarea unor consilii locale, cum ar fi digul din amenajarea agricolă Sireasa, digul Nufăru-Băltenii de Sus, digul din amenajarea piscicolă Murighiol şi digul Băltenii de Jos. Dunărea tot creşte, trebuie ca şi cei din acele localităţi să se mobilizeze ca să evităm producerea unor evenimente nedorite“, a declarat Lefter.

Ieri, s-a intervenit pentru întărirea digului în zona Nufăru, acolo unde acesta s-a mai rupt în anii anteriori. Prefectura are în vedere restricţionarea vitezei şi a tonajului pe digul-şosea Măcin-Smârdan. Autorităţile apreciază că pentru întărirea digului de la Nufăru ar fi necesară suma de 300.000 de lei.

La rândul lor, primarii din localităţile acuzate că nu s-au pregătit pentru a face faţă inundaţiilor spun că nu au avut fondurile necesare.

„Ce utilaje şi materiale dacă noi nu am avut bani nici să plătim salariile de două luni şi abia am scăpat să nu ne taie curentul şi telefonul, măcar să apucăm să transmitem că ne înecăm dacă vin inundaţiile“, a declarat Niculache Peiciu, primarul comunei Izvoarele.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite