Constanţa: Dialog între generaţii şi lansări de carte la Universitatea Ovidius

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadrele didactice şi studenţii Universităţii Ovidius din Constanţa au lansat, astăzi, mai multe lucrări de referinţă, în cadrul manifestărilor aniversare dedicate instituţiei de învăţământ la 50 de ani de existenţă. Autorii Eduard Vlad, Ana Maria Munteanu, alături de coautorii Raluca Petre, Elena Maria Necula, Adina Bocai, Sorina Asan şi Cătălin Deliu au încercat să ofere abordări noi ale dialogului între generaţii, al

Anfitrioana evenimentului, profesorul doctor Adina Ciugureanu, decanul Facultăţii de Litere, l-a prezentat pe primul dintre invitaţi, Eduard Vlad, autorul lucrării „Perspective critice asupra globalizării culturale". „Îi doresc să găsească răspunsuri la câteva dintre întrebările pe care şi le pune în această lume globală", a spus Adina Ciugureanu.

Eduard Vlad: „Nu sunt independent de ideologie, dar mă tratez"

Sincer şi curajos, Eduard Vlad şi-a prezentat lucrarea într-o manieră caracteristică. „Titlul este plictisitor, dar am să-l nuanţez. Prezint globalizarea diferit, dar nu din perspective obiective, pentru că ar fi un mit, ci folosind citate de referinţă. Nu sunt independent de ideologie, dar mă tratez", a mărturisit autorul.

Eduard Vlad vă invită să intraţi în lumea comunicării, pentru a o înţelege. „În această lume în schimbare a globalizării, cartea pe care am scris-o este nucleul unei lucrări pe care o voi dezvolta. Sper să fie o carte care să vă stimuleze spiritul critic şi care să vă ajute să navigaţi plăcut pe apele globalizării culturale", a rostit sincer câteva cuvinte Eduard Vlad în faţa a peste 50 de persoane.

Carte scrisă împreună cu studenţii

Decanul Facultăţii de Litere a continuat cu lucrările conferenţiarului universitar Ana Maria Munteanu, despre care spune că se prezintă singure: „Ana Maria Munteanu trece de la lucrurile teoretice la o aplicare excelentă a conceptelor de egocentrism, logocentrism, etnocentrism. Ea reaşează paradigmele într-o structură în care primează caracterul blocal şi armonia interetnică, fiind un plus al cărţii. Este un amplu studiu de cercetare care se adresează studenţilor, etniilor, dar şi publicului larg".

„Armonia etnică în regiunea de sud-est a României. Balanţă interculturală coabitare şi climat" este lucrarea la care Ana Maria Munteanu a colaborat cu studenta Elena Maria Necula şi jurnalistele Adina Bocai şi Sorina Asan. „După ce am început o cercetare cu studenţii mei printre etniile din Dobrogea, am mers mai departe şi am ajuns să împărtăşesc cunoaşterea. Este o carte cu semnificaţii de viaţă, care ne înmulţeşte bagajul cultural etnic", a ţinut să spună autoarea.

O altă carte pe care a scris-o împreună cu un alt student, Cătălin Deliu, a fost prezentată astăzi, la sediul universităţii de pe Bulevardul Mamaia. „«Muzica la radio» am conceput-o după ce Cătălin a venit la o sesiune de comunicări ştiinţifice cu o teză ca şi cum ar fi candidat la un post de management. Pe mine m-a convins. I-am spus că în afară de industrie mai există şi o latură importantă, care este sensibilitatea şi cultura muzica. Cu întrebările lui şi cu alte curiozităţi dure, am dus teoria pe o altă muchie. De asemenea, m-a făcut să înţeleg cât este de important dialogul între generaţii", a mărturisit profesoara.

„Flux, piaţă culturală şi efecte ale convergenţei spectaculare. Către o ideologie a mediatizării" a fost o altă carte prezentată invitaţilor în faţa sălii Aula Magna. „Este o mare onoare pentru mine să semnez alături de Ana Maria Munteanu. Vedem că avem o multiplicare a formelor. Eu am încercat să mă uit la tipul de producţie culturală, iar doamna Munteanu a vorbit despre procesele de accelerare", a spus Raluca Petre, coautoarea cărţii.

„Am colaborat extraordinar cu Raluca. Ea vine cu şocala de sociologie de la Varşovia, unde ea şi-a făcut doctoratul. Eu vin dintr-o sferă intermediară dintre antropologie şi sociologie, punând accent pe semiotică. Rezultatul... această carte pe care o recomand cu drag", a spus profesoara.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite