Constanţa: Detectivii particulari, puşi pe urma elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Detectivii particulari ar putea urmări elevii la solicitarea părinţilor
Detectivii particulari ar putea urmări elevii la solicitarea părinţilor

O asociaţie de detectivi particulari din Constanţa propune părinţilor o idee inedită: urmărirea odraslelor printr-un filaj discret. Copiii pot fi astfel supravegheaţi atât în timpul orelor de curs, cât şi în afara şcolii. Clubul Părinţilor din Constanţa girează iniţiativa unei firme de securitate de a-şi oferi serviciile pentru supraveghere şcolară şi extraşcolară

Oferta este girată de Clubul Părinţilor Plus D, membră a Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din învăţământul preuniversitar.
„Sunt firmă serioasă, puteţi să staţi de vorbă cu ei să vă convingeţi. Împreună cu dirigintele vom ţine la curent părintele despre situaţia şcolară a copilului. Sigur că şi noi ne-am implicat, până vor exista acele cataloage online. Se încheie un contract individual între părinte şi şcoală. S-a discutat şi la nivel de Inspectorat Şcolar Judeţean, există acceptul inspectoratului şi mai trebuie doar acceptul şcolii, al fiecărei unităţi în parte“, a afirmat Adrian Topor, preşedintele Clubului Părinţilor Plus D Constanţa.

„Iniţiativa este o premieră pentru Constanţa. Ne-a venit ideea anul trecut, când am auzit de o firmă din Cluj care ar face aşa ceva. Va exista un cod şi pentru cine doreşte să acceseze datele online, va tasta codul şi va afla tot ce doreşte despre copilul său“, a explicat Adrian Topor.

Preţuri promoţionale pentru liniştea de părinte

Informaţiile detectivilor particulari privesc „absenţele, notele, problemele de la ore şi chiar dificultăţile în aprofundarea unei materii“. Pentru o informare bilunară despre activitatea şcolară, preţul este de 27 de lei/copil/lună, iar informaţiile pot fi transmise prin telefon, fax, email sau scrisoare de intenţie – după cum doreşte părintele „subiectului“.

Asociaţia de detectivi îşi oferă însă servicile şi pentru altceva: filajul discret şi eficient al copilului. Dacă părinţii vor să ştie unde merge copilul lor, ce face după ore (sau chiar în timp ce ar trebui să fie la ore) şi mai ales cu cine, soluţia este angajarea unui specialist. Preţul variază în funcţie de timpul prestat. Cu cât perioada de timp este mai mare, cu atât preţul este mai mic.

„Porneşte de la 50 lei/oră şi poate ajunge la 25 de lei/oră, dacă timpul prestat depăşeşte 10 ore de supraveghere“, precizează Silvia Bacale, reprezentant al firmei Spada Security Guard.

Singura asigurare că detectivul îşi face datoria şi nu trădează bunele intenţii ale părinţilor este că asociaţia lucrează „numai cu personal atestat, cu pregătire necesară, profesionişti“.

Clubul Părinţilor spune că are şi el propria metodă de a urmări urmăritorii cum îşi fac datoria. „Sigur că nu lăsăm totul la latitudinea lor. Vom avea şi noi grijă să fie respectate condiţiile contractului“, spune Adrian Topor. El a precizat că asociaţia de detectivi particulari are preţuri promoţionale pentru această campanie şcolară.

Ce zic dascălii?

Este totuşi greu de crezut că va fi permis accesul unei persoane din afara sistemului didactic la informaţii din cataloagele şcolare.
„Nu poate fi oficial, nici oficializat acest demers. Dacă asociaţia vrea să ofere şcolii un serviciu electronic de înregistrare a notelor din catalog este binevenit, dar altfel nu văd cum am putea colabora. Noi le-am permis accesul la şedinţa comitetului de părinţi pe şcoală, ca să îşi prezinte oferta, aşa cum am permis şi altor instituţii (bănci, firme de asigurare), dar nu înseamnă că încheiem vreun parteneriat în acest sens. Personal, nu cred că acest proiect este fezabil. Există confidenţialitatea datelor“, consideră prof. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân. Prof. Nicoară este de părere că niciun substitut nu poate fi mai benefic decât legătura directă între părinte şi profesor.

„Nu ştim nimic“

Cu toate asigurările iniţiatorilor acestei idei de afacere, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa nu ştia nimic de aranjament şi nici de vreun acord prealabil pe această temă. „Nu ştiu despre ce este vorba. Acum aud pentru prima dată de aşa ceva“, a declarat inspectorul şcolar general Elena Buhaiev.

Aura Ştefania Enache, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Constanţa, consideră că proiectul detectivilor particulari nu va avea succes. „De situaţia şcolară se pot interesa şi părinţii, nu cred că este nevoie de un detectiv pentru asta. În plus, e destul de neplăcut pentru un copil să ştie că este în permanenţă urmărit, la orice colţ de stradă“, este de părere liceanca.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite