Constanţa: UPDATE: Mascaţii au descins în nouă locaţii din Constanţa şi Eforie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mascaţii au descins azi-dimineaţă
Mascaţii au descins azi-dimineaţă

Forţele speciale ale Poliţiei şi ale Jandarmeriei au descins azi-dimineaţă la hotelul Sveti Vlas, din staţiunea Mamaia, la sediile a trei firme din Constanţa, Eforie şi în sediul Comisariatul Vamal din portul Constanţa Sud Agigea. Cele nouă percheziţii din Constanţa fac parte dintr-o serie de 37 percheziţii domiciliare efectuate la nivelul întregii ţări.

Mascaţii au descins dis de dimineaţă simultan în toate cele nouă locaţii. Surse oficiale au afirmat că una dintre persoanele reţinute ar fi Cristian Şutu, un transportator din Constanţa, ridicat din hotelul de lux din Mamaia şi bănuit că ar fi implicat într-o grup infracţional organizat care se ocupă cu importul de mărfuri de contrabandă. Şutu este un fost comisionar vamal.

Reţeaua se ocupa cu introducerea de mărfuri nedeclarate provenite din China, valoarea prejudiciului cauzat prin neplata taxelor la stat fiind de ordinul milioanelor de euro. Alte două persoane, angajaţi ai fimei lui Şutu au fost reţinuţi. Suspecţii au fost escortaţi la sediul DIICOT Constanţa pentru audieri.

Descinderile i-au luat pe nepregătite pe angajaţii firmelor unde s-au făcut pecheziţiile. Şoferii firmelor lui Şutu au fost audiaţi după care li s-a cerut să prezinte la control toate actele de însoţire a mărfii pe care le aveau în maşini şi toate avizele. Autotrenurile au fost controlate de poliţişti în amănunt pentru a se descoperi eventualele documente falsificate. „Nu ne-au dat nici o explicaţie. Ne-au cerut actele. Întrebaţi-i pe ei ce vor“ au declarat angajaţii.

Investigatorii au descins şi la Comisariatul Vamal din portul Constanţa Sud Agigea pentru a ridica o serie de documente privind importurile respective.

Potrivit oficialilor DIICOT Bucureşti, cele nouă percheziţii din Constanţa fac parte dintr-o serie de 37 percheziţii domiciliare efectuate la nivelul întregii ţări. Cele mai multe, 19 au fost efectuate în Bucureşti şi judeţul Ilfov. Alte patru percheziţii au fost efectuate în judeţul Prahova. Poliţiştii au descins şi în engross-ul „Dragonul Roşu“ din Bucureşti unde erau comercializate mărfurile de contrabandă. 

Reţea coordonată de un chinez

Procurorii au arătat că cel care coordona reţeaua de import prin Portul Constanţa este Hua Le Duc, în vârstă de 51 de ani, cu dublă cetăţenie, română şi vietnameză. El coordona alţi 18 membrii ai reţelei, cetăţeni români, moldoveni şi chinezi. Gruparea desfăşura operaţiuni de import pe relaţia China, introducând în ţară produse contrafăcute şi subevaluate. După ce le comercializau fără să plătească taxele la stat, membrii reţelei scoteau profiturile ilicite din ţară. Importurile se efectuau prin intermediul unor firme fantomă, înfiinţate cetăţeni asiatici care ulterior părăseau teritoriul României.    

Sumele de bani obţinute în mod ilegal erau schimbate în valută ( de regulă dolari SUA), sub controlul liderului grupării, şi scoase din ţară pe relaţia Ucraina, fiind apoi transferate în China către firmele exportatoare. Săptămânal membrii reţelei „exportau“ din ţară sume cuprinse între 500.000 şi 1.000.000. dolari USD. Ultimul „export“ de bani a fost interceptat de autorităţi astăzi  dimineaţă când  unul din membrii grupării,  cetăţean moldovean, a fost  depistat în Vama  Giurgiuleşti, având asupra sa suma de 120.000 dolari USD, pe care nu o declarase organelor vamale şi pe care intenţiona să o scoată din ţară.

În timpul percheziţiilor au fost confiscate 700.000 USD şi 200.000 Euro. Peste 400 poliţişti şi jandarmi au participat la această operaţiune.

Operaţiunea este coordonată de Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti sub coordonarea directă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Terorism. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite