Constanţa: Delfinii, mutați în noul bazin cu SPA GALERIE FOTO şi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chen-Chen a fost primul delfin mutat din bazinul descoperit în noua casă
Chen-Chen a fost primul delfin mutat din bazinul descoperit în noua casă

Ni-Ni, Pei-Pei şi Chen-Chen, cele trei vedete ale Delfinariului din Constanța, se bălăcesc de ieri în noul bazin acoperit, la modernizarea căruia s-a lucrat din primăvară

Operaţiunea de transfer din bazinul descoperit în cel acoperit a durat 45 de minute şi a dat emoţii echipei de la Delfinariu. Primul mutat a fost Chen-Chen, a urmat Ni-Ni şi apoi Pei-Pei.

VEZI AICI POZE DIN TIMPUL TRANSFERULUI DELFININILOR ÎN NOUL BAZIN ACOPERIT

Scafandri, dresori, medici, directori au participat la ieri la mutarea celor trei mamifere - Ni-Ni, Chen-Chen şi Pei-Pei din bazinul deschis în cel acoperit. Echipa s-a adunat ieri, în jurul orei 11.00, lângă bazinul descoperit, a făcut mai multe simulări de transport, după care a urmat operaţiunea de mutate a celor trei mamifere.

Emoţii în timpul transportului

Pentru întreaga operaţiune au fost mobilizate peste 20 de persoane şi a fost adusă o macara care să-i ridice pe delfini. Patru scafandri au intrat în apă şi, ajutaţi de echipă, au montat o plasă care i-a strâns într-un colţ al bazinului pe cei trei delfini. Apoi, scafandrii au pus pe rând delfinii într-o plasă, o macara i-a urcat şi dus până în faţa bazinului acoperit. De acolo, o altă echipă i-a transportat pe rând, pe braţe, pe delfini, până la intrarea în apa din bazinul acoperit.

Prima transportată a fost femela Chen-Chen, apoi femela Ni-Ni, iar la final masculul Pei-Pei. Înainte de a fi ridicaţi de macara, medicul veterinar lua probe de sânge pentru analize. La intrarea în noua casă, dresoarea Georgeta Enciu îi monitoriza. „Hai fetiţa! Dă-i bătaie! Ieşi afară şi respiră! Aşa, puiule! S-o pupe mama pe ea de fetiţă, că mi-ai dat emoţii!“, striga Georgeta Enciu fiecărui delfin adus în bazinul acoperit.

Chen-Chen s-a oprit din respirat

Chen-Chen a dat emoţii echipei pentru că nu mai ieşea din apă să respire. „Este în apnee. Nu a mai ieşit să respire de trei minute. Chemaţi un scafandru! A ieşit, Bravo, fetiţa!“, striga cu emoţie dresoarea.

Ea spune că reacţiile au fost normale şi că mamiferele vor fi în recunoaştere în noua casă. „Cred că în maximum o săptămână se vor acomoda. Acum Chen-Chen a fost nervoasă, agitată şi în recunoaştere“, a explicat Georgeta Enciu.

Ni-Ni a fost agitat

Nici Ni-Ni nu a fost foarte încântat de transportul cu macaraua şi a fost stresat tot timpul. El s-a agitat şi cu greu echipa de scafandri a reuşit să-i pună înotătoarele în plasa de protecţie cu care a fost ridicat de macara. În bazinul acoperit, el s-a acomodat imediat şi a ieşit repede afară din apă, să respire. „Ni-Ni a fost puţin nervoasă şi a respirat cu zgomot“, a explicat dresoarea.

Primele două mamifere transportate au început giumbuşlucurile de cum s-au întâlnit în bazinul acoperit. Au înotat alături şi au sărit, stropind echipa care se bucura că reacţionează bine la noile condiţii.

Pei-Pei, un pupăcios


Ultimul delfin transportat a fost Pei-Pei. El s-a arătat încântat că va fi mutat şi a fost afectuos cu echipa. Scafandrul Paul îl încuraja, îl mângâia şi-l pupa, iar mamiferul părea bucuros că este în centrul atenţiei.

„Ne-am antrenat două săptămâni şi totul a decurs cum am stabilit. A fost o operaţiune dificilă pentru că a trebuit să reducem pe cât posibil nivelul de stres indus delfinilor în urma mutării în noua casă. Tocmai de aceea au fost grăbite toate manevrele“, a spus Adrian Mînăstireanu, directorul Delfinariului.

Cei trei delfini au fost aduşi la Constanţa de la Beijing cu un avion special pe 29 mai. Consiliul Judeţean Constanţa a plătit 372.000 de euro pentru noile vedete ale Delfinariului.

Premieră: antrenamente cu public

Pentru cele trei mamifere, noul bazin de 600 de metri cubi a fost dezinfectat, revopsit, temperatura apei a fost reglată cu o pompă geotermală, iar în încăpere a fost montată o instalaţie de condiţionare a aerului.

„Poate să vină cea mai geroasă iarnă, pentru că noi suntem pregătiţi să asigurăm o temperatură optimă, de 19,5 grade. Acum urmează două săptămâni de acomodare, după care vom face antrenamente. Pentru prima oară în România vom avea antrenamente cu delfini cu publicul. Apoi, în timpul weekend-ului vom avea demonstraţii care vor fi mult mai ample decât cele din iarna trecută. Vă asigur că delfinii au învăţat o serie de noi figuri“, a completat Mînăstireanu.

Următorul spectacol va fi peste două săptămâni, preţul unui bilet fiind de 15 lei pentru copii şi 25 de lei pentru adul

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite