Constanţa: Dau amenzi ca să fie premiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii de la Secţia 2, tot cu gândul la planul de amenzi
Poliţiştii de la Secţia 2, tot cu gândul la planul de amenzi

Pentru calificativul profesional „Foarte bine“, un agent de Poliţie de la Secţia 2 Constanţa trebuie să aplice 201 amenzi pe an. Nu se iau în calcul cele date prostituatelor!

Comandantul Secţiei 2 Poliţie Constanţa, comisar- şef Marius Vasile, a intrat în vizorul şefilor săi după ce un contravenient anonim a fotografiat cu telefonul mobil avizierul secţiei. La loc de cinste era afişat un tabel cu indicii de performanţă stabiliţi pentru poliţiştii secţiei respective. Pentru calificativul „Foarte bine“ agentul trebuie să aplice anual 201 amenzi, însă nu prostituatelor, care sunt o pradă foarte uşoară.

De asemenea, trebuie să nu fi avut nicio infracţiune comisă în perimetrul său şi să constate 11 prinderi în flagrant pe an. Dacă i-a scăpat o infracţiune şi nu a aplicat decât 200 de amenzi, riscă să fie „decăzut“ la calificativul „Bine“.

Pozele doveditoare ale faptului că poliţiştii sunt constrânşi să facă un „plan“ ca să se poată „califica“ pentru avansare sau o primă au ajuns la Sindicatul Naţional al Poliţiştilor, dar şi la conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa. Calificativele sunt luate în calcul la premieri, la avansări în grad înainte de termen şi la concursurile pentru ocuparea funcţiilor de comandă în Poliţie.

Normarea este ilegală

„Este un abuz să impui. Dacă ar exista o normă ar trebui stabilită prin lege. Nu putem să ajungem să aşteptăm să se comită fapta penală pentru ca apoi să luăm măsuri pe care şefii să le contorizeze. Noi ar trebui să prevenim să nu se întâmple nimic, nu să dăm amenzi după ce s-a întâmplat“, a declarat preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Marin Gruia. El a explicat că în dorinţa de a-şi mulţumi şefii, poliţiştii ar putea să amendeze abuziv pentru că avertismentele nu se contorizează ca sancţiuni contravenţionale.

„În cursul zilei de marţi vom trimite documentul către conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române şi vom cere să se ia măsuri. Probabil mai sunt cazuri de acest gen în ţară“, a precizat Gruia. Cazul a generat deja o anchetă internă. „Este cea mai mare inepţie pe care am auzit-o. Legal şi normal nu există niciun plan sau normă de amenzi sau de altceva. Am dispus o anchetă internă şi cercetarea prealabilă a semnatarilor tabelului, comisar-şef  Marius Vasile şi şeful formaţiunii de ordine publică, comisar Marcel Trişcă“, a afirmat revoltat şeful interimar al IPJ Constanţa, Adrian Rapotan.

Legea nescrisă

Subordonaţii lui Vasile au spus că norma datează de doi ani, însă până în iarna acestui an nu a fost pusă pe hârtie. În plus, la avizier a mai apărut şi un tabel cu agenţii care au avut rezultate slabe şi care sunt monitorizaţi de şefi. „Este o aberaţie. Au introdus şi criterii care pot scădea calificativele acordate. Colegilor le este frică să vorbească pentru că pot exista repercusiuni“, spune agentul-şef adjunct Fabius Reitu, poliţist în cadrul secţiei, care are de altfel şi un proces pe rol pentru că a primit în 2008 un calificativ slab, adică „Bine“, ceea ce-l împiedică să avanseze.

În replică, „iniţiatorul“ normei pentru subalternii săi consideră în continuare că iniţiativa a fost bună. „Nu este vorba de normă. Am afişat o medie a realizărilor pe Secţie ca oamenii să vadă cum s-au dat calificativele. Trebuie să îşi justifice salariul şi, în fond, cetăţeanul îşi doreşte o Poliţie activă în teren“, a precizat comisarul-şef Marius Vasile.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite