Constanţa: Dan Norea i-a reunit pe epigramiştii constănţeni într-un club

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Norea nu este străin nici de poezie
Dan Norea nu este străin nici de poezie

A reunit umoriştii într-o „prăvălie“ în care îşi prezintă cele mai noi creaţii şi împreună fac planuri pentru ca scrierile lor să ajungă la public. Până la vârsta de 53 de ani a scris doar poezioare, după care inginerul Dan Norea a început să scrie tot mai mult proză umoristică, fabule şi epigrame.

Prin 2002, la o întâlnire cu foştii colegi de facultate, Dan Norea a început să facă primele planuri pentru viitorul club.  De fapt, s-a înţeles cu ei să îşi împărtăşească prin intermediul Internetului câteva din scrierile fiecăruia.

Abia peste trei ani s-a apucat şi mai mult de scris, iar creaţiile sale le-a publicat pe multe site-uri literare. I-au apărut deja patru volume cu poezii, epigrame, dar şi haiku şi în doar câţiva ani a ajuns membru al Uniunii Epigramiştilor din România.

Un început

Ştia că au mai existat cluburi umoristice, dar care nu au rezistat în timp aşa că a început de unul singur să îi caute pe cei dornici să îşi expună creaţiile. „De-a lungul timpului au fost tot timpul generaţii de umorişti, s-au înfiinţat cluburi şi au dispărut“, spune epigramistul. Şi-a dorit ca şi în Constanţa să existe un astfel de club, aşa cum sunt în alte oraşe chiar şi mai mici, aşa că a demarat căutările. A mers la cât mai multe lansări de carte, pe la cenacluri şi încet-încet, proiectul său a prins contur şi a reuşit să adune tot mai mulţi membri.

A reuşit să reunească într-un club oameni de valoare care scriu cu talent precum este Ananie Gagniuc care este şi preşedinte de onoare, Petru Brumă, Stelian Filip, un localnic în vârstă de 85 de ani din Tuzla, dar şi caricaturisul Leonte Năstase. Dan Norea a făcut în aşa fel încât cei peste 20 de membri ai Clubului Umoriştilor Constănţeni şi „Prăvălia cu umor“ să se vadă la Casa Armatei. Acum se întâlnesc în fiecare lună, fac planuri şi îşi împărtăşesc ultimele creaţii scrise cu umor.

Inspiraţie şi actorie

Şi este cu rost pentru că se merge în licee sau la căminul de bătrâni unde umoriştii sunt şi proprii prezentatori-actori aşa că îşi exersează şi talentul de a vedea ce „priză“ au scrierile lor la public. Cât de inspiraţie, un umorist se descurcă...

„Din ce scriem alegem ce prinde bine la public, chestii şoc, iar intonaţia trebuie să fie pe măsură. Toate au câte o temă, iar inspiraţia nu lipseşte“, explică Dan Norea. El este cel de care colegii săi de club depind mult, pentru că se pricepe să umble pe computer, pentru că de asta se şi ocupă, aşa că el este cel care îi anunţă care sunt ultimele noutăţi din domeniu şi la ce concursuri se mai pot înscrie.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite