Constanţa: Cum se arestează un secretar de stat în M.A.I.
0Apostol Armeanu spune că numele secretarului general al Ministerului Administraţiei şi Internelor Laurenţiu Mironescu nu apare în interceptările telefonice ca fiind implicat în contrabandă. Termenul de recurs pentru eliberarea arestaţilor din lotul „Containerul" a fost stabilit pentru marţi.
Operaţiunea „Containerul“, declanşată luni dimineaţa sub coordonarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a adus în premieră naţională un demnitar din fruntea Ministerului Administraţiei şi Internelor direct după gratii.
Laurenţiu Mironescu şi alţi 28 de învinuiţi, printre care se număr şefi de instituţii şi oameni de afaceri arabi şi chinezi, rămân în arest toată săptămâna.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fixat termenul de recurs pentru marţi, 31 mai, când se va judeca dacă inculpaţii rămân în arest sau vor fi cercetaţi în libertate.
Mai citiţi şi:
Laurenţiu Mironescu: „După porturile gri suntem noi, care te facem pe tine..."
Adriana, soţia lui Laurenţiu Mironescu: „Dacă am înţelege şi noi ce se întâmplă ar fi tare bine!"
Filmul unei operaţiuni
Luni, 23 mai
Ora 6.00 Mascaţii au descins la uşa lui Mironescu, dimineaţa, simultan cu descinderile organizate la ceilalţi suspecţi. „Eram singură acasă. Mi-au spart poarta, au strigat «Deschideţi! Poliţia!» Nu am nimerit să descui mai repede uşa ca să nu o spargă“, povesteşte într-un interviu televizat Adriana Mironescu, soţia sa. Laurenţiu Mironescu plecase spre Bucureşti însă s-a întors din drum.
Ora 13.00 Mironescu este demis din funcţie
Ora 15.00 Laurenţiu Mironescu este luat de mascaţi şi dus la DNA Bucureşti
Ora 23.30 Mironescu primeşte ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore
VIDEO Operaţiunea Containerul, sub înaltă protecţie
Operaţiunea „Containerul" 2: Descinderi în Portul Constanţa
Marţi 24 mai, ziua judecăţii
Arestarea preventivă se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Procesul se întinde pe parcursul întregii zile.
Ora 23.30 Ordonanţa de reţinere emisă pe numele secretarului de stat expiră. Mironescu rămâne însă în sală la proces, alături de ceilalţi inculpaţi. Din cauza numărului mare, unii rămân în boxă deşi erau liberi să plece
Miercuri, 25 mai
Ora 5.30 Procesul se termină, iar magistraţii rămân în pronunţare. Mironescu pleacă la apartamentul său din Bucureşti ca să se schimbe şi să îşi liniştească soţia
Ora 8.00 Învinuiţii, printre care şi fostul demnitar, revin la instanţă, sfătuiţi de avocaţi, ca să asculte pronunţarea sentinţelor
Ora 9.30 Inculpaţii primesc mandate de arestare. Ies unul după altul din sală, sunt încătuşaţi şi duşi în arest
Interceptări
Avocatul lui Mironescu, Apostol Armeanu, a spus că Mironescu este învinuit de procurori că ar face parte dintr-un grup infracţional care avea ca activitate obţinerea de venituri din port, însă, concret, în propunerea de arestare i se impută doar traficul de influenţă, respectiv banii pentru vin de protocol. „La dosar există şi alte incerceptări care însă nu au fost folosite ca probe de procurori. Toate au acelaşi obiect“, a spus avocatul Armeanu.
„Pentru această infracţiune nu se impunea arestarea preventivă, o măsură aplicată celor care prezintă pericol social. De atunci a trecut un an, timp în care clientul meu nu a reprezentat un pericol pentru societate, dimpotrivă. A fost numit secretar de stat şi a primit certificat ORNISS“, a mai spus avocatul.