Cum să evadezi dintr-un elicopter scufundat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajații din industria platformelor petroliere sunt învățați să supraviețuiască în condiții extreme. Cursanții sunt prinşi în centuri de siguranţă în carlinga unui elicopter, prăbuşiţi în apă şi răsturnaţi. Contra-cronometru, ei trebuie să îşi salveze vieţile!

Probabil amatorii nu ar fi atât de mulţi însă normele internaţionale de securitate a muncii îi obligă pe angajatorii din industria offshore (în principal cei care asigură personalul pentru platformele petroliere şi care sunt transportaţi cu elicopterul) să-i instruiască pe angajaţi pentru situaţii de catastrofă.

Pe de o parte este vorba de o necesitate. Pe de altă parte, personalul trimis la curs trăieşte efectiv pentru o zi într-un scenariu demn de filmele de acţiune: sunt prinşi în centuri de siguranţă într-un simulator, prăbuşiţi în apă şi răsturnaţi. Contra-cronometru trebuie să îşi salveze vieţile: să desfacă centurile, să desprindă hublourile şi să iasă la suprafaţă toate acestea în timp ce îşi ţin respiraţia!

Teorie, apoi practică

image

Unica firmă din România care are dotările necesare pentru a ţine aceste cursuri de supravieţurie este Regional Air Services din Tuzla. Un curs durează o zi şi costul este de 450 de euro pentru un cursant. În primul rând cursanţii sunt supuşi unui modul teoretic şi sunt învăţaţi  ce măsuri trebuie să aplice în situaţii speciale inclusiv cum să îşi ţină respiraţia cât mai mult.

„În simulator cursanţii îşi ţin respiraţia în medie 15 secunde. Pentru a le da curaj facem în clasă exerciţii de apnee, pentru a le arăta că pot sta  cel puţin de două ori pe atât fără aer “, a arătat Victor Sfîrlea, instructorul şef. Atât partea teoretică cât şi cea practică se desfăşoara în baza de la Tuzla. Participanţii, ieri în număr de patru, nu intraseră încă în partea palpitantă şi potenţial periculoasă a cursului. După teorie li s-a servit o masă frugală şi imediat după prânz au intrat în plină aventură.

Cei patru au fost echipaţi în costume etanşe la apă. Culoarea lor : galben, faţă de mohorâtul negru al unui costum de scafandru obişnuit. Însă nu sunt doar nişte echipamente vioaie ca aspect. Culoarea le permite să fie reperate în caz de catastrofă în apă şi asigură supravieţuirea victimei, chiar şi la temperaturi care iarna ajung la 4 grade Celsius.

„Trenuleţul“ şi „hora“ vieţii

Cursanților le-au fost puse ascultători şi, asistaţi de doi instructori şi un scafandru salvator, au intrat în bazin plini de curaj. După ce au învăţat teoria  acum au ajuns la momentul la care elicopterul s-a prăbuşit, iar ei, patru supravieţuitori, trebuie să înfrunte marea până vor fi descoperiţi de salvatori. Ca să rămână în viaţă trebuie să aplice tot ce au învăţat.

De această dată au ajutor. Instructorii Valentin Grosu, Gabriel Sava şi scafandrul salvator Ionuţ Sava sunt cu ei în bazin iar de pe margine, asistenta medicală Dana Câmpeanu este gata să le ofere primul ajutor. Tot de pe margine îi supraveghează şi Victor Sfîrlea, care în afară de specializarea de scafandru instructor, este şi psiholog şi în măsură să-i consilieze în caz de atacuri de panică. Însă, rolul său nu a început încă.

image

O horă a oamenilor costumaţi în galben se încinge în bazinul nu mai mare decât o piscină obişnuită. Dar nu este vorba de vreo joacă.  „Această figură vă permite să nu pierdeţi contactul unul cu ceilalţi. De asemenea, prin această figură, cei răniţi sau obosiţi se pot odihni pe mâinile voastre fiind susţinuţi de picioarele colegilor împreunate. Vă puteţi odihni pe rând“, le explică instructorul.

„Trenuleţul“ este o altă figură pe care o vedem prin parcuri, la copii care se joacă. În bazinul cu apă reprezintă însă o altă chestiune de viaţă şi de moarte. „Vă permite rămâneţi împreună şi să  vă deplasaţi prin apă spre un mijloc de salvare“ îi instruieşte scafandrul în timp ce cursanţii vâslesc ascultători către celălalt capăt al bazinului, sperând probabil să fie prima şi ultima dată când aplică trenuleţul.

Citiţi mai multe în  !

image
image

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite