Constanţa: Cum s-au acomodat noile vedete ale Delfinariului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delfinii aduşi din China se simt bine şi sunt vioi; reprezentaţiile vor începe la 15 iunie. Deşi primul spectacol fusese anunţat pentru 1 Iunie, medicii veterinari au decis să-l amâne, pentru ca delfinii să aibă mai mult timp să se acomodeze cu noile lor bazine.

Ni-Ni, un delfin mascul, care are patru ani, şi două femele, Pei-Pei, de cinci ani, şi Chen-Chen, de şapte ani, au zburat timp de 11 ore pentru a ajunge la Constanţa, iar de sâmbătă seară sunt monitorizaţi de o echipă de specialişti româno-chineză.

GALERIE FOTO: Prima zi a delfinilor chinezi

Medicii veterinari spun că starea lor de sănătate este bună. Cele trei mamifere au fost aduse la Constanţa din Beijing învelite în bureţi umezi şi plastice. Fiecare delfin a avut câte o sondă de monitorizare cardiacă şi cerebrală, iar în următoarele zile li se vor face periodic teste de sânge. Vor rămâne sub supraveghere de specialitate timp de trei luni.

Accesul la bazinele Delfinariului este strict interzis în aceste zile, zona fiind dezinfectată, iar mamiferele ferite de ochii curioşi până la acomodare.
„În cazul mamiferelor, stresul reprezintă un factor de mortalitate în peste 80% dintre cazuri, puţine murind de bătrâneţe, aşa cum s-a întâmplat cu Mark“, a explicat doctorul veterinar al Complexului, Nicoleta Ursu.

De altfel, delfinii vor fi supravegheaţi şi de Gao Xiaming, specialist al acvariului din China, antrenorul Zhang Qingling şi Ohashi Fumihito, cercetător în cetacee marine.

Răspund la comenzi

Dacă anul trecut Delfinariul avea doar doi antrenori, echipa a fost mărită cu alţi cinci tineri, artişti de circ, care se ocupă de mamifere. Unii au efectuat un stagiu de pregătire la Beijing, pentru a se acomoda cu delfinii.

Astfel, odată aduşi în noua lor casă, mamiferele au simţit aproape persoane cunoscute.„Delfinii sunt dresaţi cu fluierul cu ultrasunete şi nu vor avea probleme cu dresorii, deoarece ei nu au învăţat comenzile în chineză“, a explicat Adrian Mînăstireanu, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa.

Antrenorii vor lucra foarte mult cu delfinii în apă. Ei pregătesc pentru spectacolele din această vară jocuri cu mingii, sărirea fileului, saluturi şi salturi la înălţime.

Secretul reproducerii

Cei trei delfini aduşi din China primesc afrodisiace pentru a face pui în captivitate. „Vârsta maturităţii sexuale a delfinilor este în jur de şapte ani. Sperăm să reuşim să avem şi la Constanţa pui. Secretul reproducerii în captivitate constă într-o vitaminizare corespunzătoare, bazată pe calamar, un cocktail de amestecuri de peşte“, a declarat directorul Adrian Mînăstireanu. Mamiferele sunt hrănite cu mâncare importată din Norvegia.

Citiţi mai multe în  !

image

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite