Constanţa: Cum m-am lăsat de calculator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calculatorul a devenit pentru mulţi dintre elevi o altă realitate în care trăiesc. Ziua începe şi se termină apăsând pe butonaşele magice ale tastaturii care-i trimit într-o altă lume. O realitate parcă special creată pentru ei, unde totul este posibil.

Un elev de 15 ani povesteşte cum a reuşit să învingă dependenţa de PC. Firmele de IT prezintă propriile soluţii.

„Avem cinci ani când am descoperit calculatorul şi îmi plăceau foarte mult jocurile. Când stai la calculator, uiţi de toate activităţile, de părinţi, de tot ce-i în jurul tău. În acea lume, totul este posibil“, îşi începe povestea Andrei Condurache, un elev de 15 ani de la Liceul Teoretic „Ovidius“.

Îşi petrecea din ce în ce mai mult timp în faţa calculatorului. Nici nu mai număra orele, iar de cele mai multe ori adormea la ore târzii din cauza dependenţei de calculator. În afară de jocuri, a descoperit reţelele de socializare, aşa că a devenit din ce în ce mai atras de monitorul magic.

Dar au apărut şi problemele în relaţia cu părinţii. „Nu te poţi desprinde de lumea aceea. Părinţii începuseră să mă critice pentru că nu mă mai interesa nimic altceva şi am zis că trebuie să scap neapărat de calculator“, continuă Andrei. Aşa se face că băiatul a pus la cale o strategie pentru a scăpa
de dependenţă.

„Am şters jocurile“

„Le-am spus părinţilor să nu-mi mai dea voie, să pună parolă. Am şters toate jocurile pe care le aveam în calculator şi care-mi plăceau atât de mult! La început a fost destul de enervant, pentru că-mi lipseau foarte mult, dar în timp am început să învăţ mai mult, să citesc, să mă plimb. Aşa am reuşit să descopăr alte activităţi interesante. Sunt câteva luni de când am scăpat de dependenţa de calculator şi mi-e mult mai bine aşa“, povesteşte adolescentul.

Momentul deşteptării

Andrei s-a desprins de Internet în momentul în care şi-a dat seama că sunt alte activităţi în viaţa reală care îi pot oferi succese şi încredere în sine. „Am descoperit că am prieteni adevăraţi, şi la propriu, şi la figurat, cu care îmi face plăcere să mă întâlnesc AFARĂ“, zâmbeşte acum Andrei. E doar o poveste, dar un exemplu clar pentru alţi adolescenţi de vârsta lui, pentru că a conştientizat singur pericolul la care se expune petrecând multe ore jucându-se în faţa calculatorului.

Soluţia IT

Copiii şi tinerii sunt atraşi de lumea virtuală, aşa că din ce în ce mai mulţi părinţi se plâng că nu-i pot desprinde de calculator. O soluţie poate fi şi cea oferită de firmele IT. Este vorba despre programele care permit controlul activităţii copiilor pe calcuator, dar şi limitarea accesării anumitor site-uri.

O firmă din Constanţa propune o soluţie suedeză - E - Lock, care are exact aceste funcţii. Este vorba despre un pachet care include un CD pentru instalare şi o cheie USB, care seamănă foarte bine cu un dispozitiv de stocare a informaţiilor. Este uşor de instalat şi nu este vizibilă decât în momentul în care este introdusă cheia USB. Firma care distribuie aceste echipamente a încheiat un protocol cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa pentru a face cunoscute aceste echipamente în şcoli.

Restricţii cu parolă

„Preţul impus de piaţă este de 180 de lei, dar noi oferim 30% reducere părinţilor, în baza adeverinţei de la şcoală sau a carnetului de elev“, a declarat Teia Baida, managerul firmei. Soluţia verifică sau restricţionează accesul la anumite site-uri sau reţele, opreşte accesul la anumite programe, la chat, messenger, CD-uri sau dischete, în funcţie de setările efectuate.

Părinţii pot seta într-un anumit interval orar activitatea copilului pe Internet. De asemenea, ei pot restricţiona accesul micuţilor la pornirea calculatorului pe bază de parolă şi pot stabili cât timp poate avea acces la PC. Graţie acestui dispozitiv, activitatea desfăşurată poate fi verificată şi controlată în permanenţă pentru că există opţiunea să fie redată imaginea de pe ecranul calculatorului la un anumit interval de timp.

Există şi soluţii

Care ar fi soluţia specialistului? „Cea mai bună reţetă pentru toţi părinţii de copii care îşi satisfac nevoile în lumea virtuală este să identifice care sunt aceste nevoi  sau probleme şi să faciliteze satisfacerea lor în viaţa reală“, explică psihologul Camelia Condurache.

În afară de faptul că provoacă dependenţă, calculatorul poate avea efecte negative şi asupra sănătăţii fizice. Medicii oftalmologi spun că statul în faţa calculatorului poate afecta sănătatea ochilor.

„Dacă părinţii constată că micuţul clipeşte frecvent, se freacă des la ochi, atunci trebuie să-l aducă la medic pentru că este clar că el are o problemă“, a declarat dr. Denislam Dogan, medic primar oftalmolog. De asemenea, specialistul spune că este indicat să facem pauze în cazul în care suntem nevoiţi să stăm ore în şir la calculator.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite