Constanţa: Crăciun în România pentru oamenii zăpezii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Norvegienii pun pe masă delicatese nordice
Constanţa: Norvegienii pun pe masă delicatese nordice

Rune (31 de ani) şi Irene (30 de ani) au venit în România de la mare depărtare din Stavanger, Norvegia şi încet-încet au puz bazele fundaţiei „Tineri pentru misiune!“, filiale care există în alte 170 de ţări din lume.

Din anul 2004, cei doi s-au implicat tot mai mult în ajutorarea celor săraci. „ Nu ştim dacă vom rămâne pentru totdeauna în România, dar avem mai multe proiecte pe care vrem să le ducem la bun sfârşit“, spune Rune.

Simţul răspunderii

Spre deosebire de soţul ei, Irene vorbeşte bine româneşte şi a învăţat asta de la băiatul eu mai mare, Andreas de 11 ani şi 6 luni. Cei doi mai au trei copii: Benjamin de 6 ani, David de 4 ani şi 6 luni şi Jonathan de 2 ani.

Soţii Saether mai au şi un centru de zi şi unde copiii primesc o masă caldă şi îşi pot face temele. Acum odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, voluntarii fundaţiei făceau pachete cu haine care au fost dăruite celor care chiar nu au de unde şi din ce.

Peşte, miel, ren şi elan pe masa tradiţională norvegiană

În Constanţa trăiesc aproximativ zece cetăţeni din Norvegia care lucrează în navigaţie sau sunt studenţi la Medicină. Tainele tradiţiilor nordicilor sunt dezvăluite de consulul onorific al Norvegiei din Constanţa, Laurenţiu Lazăr.

Felul preparatelor depinde de regiune. Delicatesa din somon, păstrăv şi mai ales cod este o tradiţie vikingă cu peşte acoperit cu cenuşă şi care este servit cu cartofi fierţi sau copţi.

Licoarea care se găseşte pe masa de Sărbători este akevitt - ceva asemănător ţuicii româneşti, dar care se face din cartofi şi ierburi aromate care-i dau un gust mai bun.

Produsul îmbătrâneşte în butoaie din cireş care sunt ţinute timp de şase luni la bordul unor nave care trebuie să treacă de două ori pe la Ecuator pentru a prinde gustul special.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite