Constanţa: Cota la pescuit sturioni - 200 de exemplare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Convenţia asupra comerţului internaţional cu specii ameninţate a decis că în acest an din ţara noastră pot fi capturaţi legal, pentru reproducere, două sute de exemplare de sturion din speciile morun, nisetru şi păstrugă.

Reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării consideră că numărul este cam mare, având în vedere declinul speciei şi rezultatele acţiunilor de repopulare, existând suspiciuni că unele firme care primesc autorizaţie de pescuit pentru a captura reproducători mai folosesc şi în scopuri comerciale sturionii prinşi, fie declarând mortalităţi fie folosind autorizaţia doar atunci când sunt urmăriţi de organele de control.

Puietul, folosit în scopuri proprii

„După calculele noastre cota alocată este prea mare, aceasta fiind între opt şi zece tone de sturion, ceea ce reprezenta în perioada 1996-2005 aproape cota pe un an, atunci când pescuitul comercial nu era interzis.

De obicei, firmele care capturează sturion pentru reproducere şi ulterior nu câştigă licitaţia pentru repopularea apelor cu puiet foloseşte puietul în scopuri proprii, îl vinde pe bani buni aşa că noi propunem ca autorizaţia pentru pescuirea de reproducători vii să se elibereze doar firmelor care câştigă licitaţia la începutul anului”, a declarat guvernatorul Rezervaţiei Delta Dunării, Grigore Baboianu.

Pescuitul comercial al sturionilor este interzis pe teritoriul României încă din 2006 deorece specia era pe cale de dispariţie, ulterior autorităţile de mediu iniţiind mai multe pograme de repopulare cu puiet în valoare de mai multe milioane de euro.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite