Constanţa: Corneliu Costiniuc a luat aurul la navomodele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îşi petrece ore întregi în faţa mesei  de lucru şi lipeşte, sculptează, ţese sub lupă sau la microscop veliere în miniatură.

Corneliu Costiniuc a  fost marinar în Marina Militară, iar ieşirea la pensie nu a produs o ruptură de meseria în care a făcut carieră.
A fost cadru didactic la Academia de Marină până în urmă cu doi ani, dar neplăcerea de a fi subordonat şi „a fi tras la răspundere pentru prostiile altora“ l-au făcut să renunţe. De atunci se dedică navomodelismului.

Pasiune foarte veche

„S-ar putea spune că din copilărie, numai că atunci făceam machete de avioane. Ulterior m-am reprofilat“, mărturiseşte Costiniuc. Când a început să predea la Academie, pregătea diferite machete pentru studenţi şi a fost remarcat de unul dintre profesori, care l-a invitat să facă nave. I-a plăcut ideea, iar cu prima machetă a participat la o competiţie, pe care a şi câştigat-o.

„După 1989 am participat la toate campionatele naţionale şi internaţionale de profil. În afară de acestea, au mai fost şi diverse concursuri mai mici unde am obţinut medalii“, spune Costiniuc. În 1989, la Campionatul Mondial din Berlin a obţinut primele medalii importante: una de argint şi una de bronz. A fost doar începutul!

Abonat la aur


Dacă la primele campionate la care a participat a fost recompensat timid, în ultimii ani, machetele pe care le realizează primesc numai medalii de aur.

Anul acesta, la Campionatul Mondial de la Dortmund a obţinut două medalii de aur; în 2009, la Campionatul European de la Timişoara a mai obţinut două medalii de aur; 2008 - Jablonec (Cehia), alt campionat mondial, alte două medalii de aur, iar lista nu se opreşte aici.

Cele mai importante medalii obţinute sunt însă cele din 1993, la Mondialele de la Jablonec. „Am obţinut aur şi argint atunci şi au fost primele medalii ale României la navomodelism. Atunci am participat cu o navă a lui Petru cel Mare“, îşi aminteşte Costiniuc.

Are 11 machete cu care a participat la competiţii şi alte zeci mai mici pe care le-a făcut cadou prietenilor. Cea mai mare este Jolie Brise, o navă costieră franceză, realizată la o scară de 1:30.

Nu face orice navă

Corneliu Costiniuc face navomodelism de mai bine de 25 de ani şi mărturiseşte că nu îşi alege machetele la întâmplare. „Trebuie să îmi placă acea navă. Să îi cunosc istoria şi să mă atragă“, explică el.

A studiat întreaga istorie a Franţei sub Napoleon pentru a putea realiza macheta navei Requin, a unui tartan şi a unei feluci - ultimele două fiind ambarcaţiuni de mici dimensiuni la a lucrat câte un an, iar pentru Requin - doi ani şi jumătate.

Sculpturile sunt microscopice, iar parâmele sunt realizate din fir textil abia vizibil. Pentru pânze a folosit hârtie pentru ţigări, deosebit de fină.

„Am machete la care am folosit parâme din fir de păr. Acum am o maşinuţă care le împleteşte din fir textil“, explică Costiniuc. Uneltele de lucru trebuie să fie foarte ascuţite. „Instrumentele stomatologice sunt foarte bune“, spune campionul la navomodelism.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite