Constanţa: Convoi pentru hrănirea sălbăticiunilor din pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La acţiunea de salvare a animalelor sălbatice au participat 30 de persoane care au împrăştiat sare şi hrană uscată
La acţiunea de salvare a animalelor sălbatice au participat 30 de persoane care au împrăştiat sare şi hrană uscată

Acţiunea a avut loc ieri pe domeniile din zona Cochirleni, pe aproape 7.000 de hectare. Au fost împrăştiate peste cinci tone de hrană uscată şi sare pentru sutele de sălbăticiuni în pericol să moară de foame.

Un convoi de zece maşini de teren, noroi şi zapadă înaltă de peste un metru. Şufe întinse la maximum şi 30 de persoane care au lucrat ca o adevărată echipă. Poate părea atmosfera de la un traseu offroad prin munţi. În realitate, a fost vorba despre încercarea de a salva sute de animale sălbatice de la o moarte sigură.

Zece localnici, membri ai Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Egreta“, şi aproape 20 de angajaţi ai firmei de pază şi protecţie BGS din Bucureşti au împrăştiat peste cinci tone de grâu, porumb şi lucernă în aproape 20 de locaţii, pe o rază de mai bine de 20 de kilometri de la cabana asociaţiei.

Acţiunea a avut loc ieri, în zona cuprinsă între Cochirleni şi Mircea Vodă. Mai exact, a fost acoperită aproape jumătate din suprafaţa forestieră a fondului silvic 12 Cochirleni, care cuprinde zona dintre cabana unde îşi are sediul asociaţia şi până la jumătatea fluviului Dunăre.

Hrana uscată şi sarea necesară supravieţurii animalelor sălbatice în această perioadă a fost împrăştiată în aproape şapte ore, timp în care convoiul de maşini a încercat să acopere un areal cât mai întins.

Salvate de la moarte

„În mod normal, animalele sunt hrănite o dată sau de două ori pe săptămână. În ultima perioadă, din cauza viscolului şi a zăpezilor abundente căzute, a fost practic imposibil să pătrundem în pădure, pentru a împrăştia hrana“, a declarat Mircea Smaranda, preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS) „Egreta“.

Pentru că animalele riscau să plece spre alte zone sau, şi mai rău, să moară de foame, Smaranda a apelat la ajutor. „Am contactat o persoană despre care ştiam că se implică în astfel de acţiuni de anvergură“, mărturiseşte preşedintele asociaţiei. Ajutorul a venit din partea lui Bogdan Oprea, patronul firmei bucureştene de pază şi protecţie BGS.

„M-a sunat domnul Smaranda, mi-a spus despre ce este vorba şi am acceptat imediat“, povesteşte bărbatul. Firma pe care Bogdan Oprea o conduce a fost implicată şi în alte acţiuni, printre care şi căutarea mai multor copii dispăruţi fără urmă.

Au discutat pentru prima oară despre o metodă de salvare a animalelor sălbatice în urmă cu o săptămână, iar ieri convoiul format din zece maşini de teren a ajuns la sediul asociaţiei „Egreta“, situat aproape de localitatea constănţeană Cochirleni, la o distanţă de aproape 200 kilometri de Bucureşti.

Maşinile s-au înzăpezit de mai multe ori

Drumul spre pădure şi lizieră a fost anevoios, maşinile rămânând înzăpezite de mai multe ori. Efortul susţinut, coordonarea ireproşabilă şi experienţa celor 30 de persoane implicate în acţiune au reuşit să ducă la bun sfârşit misiunea.

În urma evaluarii anuale, în fondul 12 Cochirleni existau aproximativ 40 de cerbi, 70 de căpriori, aproape 700 de iepuri şi peste 75 de porci mistreţi, alături de vulpi, fazani şi potârnichi. Sunt cifre aproximative, însă toate aceste animale riscau să moară de foame.

„Zăpada îngheţată nu a mai permis animalelor să-şi procure hrana şi riscam să moară ori să se îndrepte spre alte zone. Trebuia să acţionăm cât mai repede“, spune îngrijorat preşedintele asociaţiei. Hrana uscată şi sarea împrăştiate ieri le vor ajunge animalelor pentru aproximativ două săptămâni, până când vremea se va mai încălzi, speră reprezentanţii fondului forestier.

Mai multe încercări eşuate

În acţiunea desfăşurată ieri a fost acoperită o mare parte din cele 11.120 de hectare aflate în administrarea asociaţiei de vânători şi pescari. „Fondul de vânătoare se întinde până la jumătatea fluviului Dunărea, am reuşit să pătrundem cu un buldoescavator până mai aproape de malul apei, însă în pădure nu am reuşit nici măcar cu tractorul“, spune Smaranda.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite