Constanţa: Constantin Costara formează noua generaţie de matematicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Costara
Constantin Costara

Constantin Costara iubeşte matematica încă din copilărie aşa încât atunci când a  trebuit să aleagă o carieră nu a stat pe gînduri. Astăzi este unul dintre tinerii cercetători în matematică cu care ne mândrim şi unul dintre cei care îi formează pe viitorii specialişti în ştiinţa exactă a numerelor.

A descoperit frumuseţea greu accesibilă a cifrelor în şcoala generală. Profesorii săi i-au remarcat şi încurajat talentul, înscriindu-l la olimpiadele de profil. „Primul premiu l-am obţinut în clasa a IV-a, o menţiune la faza judeţeană a olimpiadei. Între clasa a V-a şi a VI- am obţinut în mod constat câte două – trei premii pe an“, îşi aminteşte Constantin.

A publicat cărţi

Hotărât să-şi urmeze pasiunea, în clasa a VIII-a s-a transferat la o şcoală din Constanţa pentru că voia să se înscrie la Colegiu Naţional „Mircea cel Bătrân“. „Am avut mulţi profesori buni. Am continuat să meg la olimpiadele judeţene şi naţionale şi asta m-a ajutat să rămân în contact permanent cu cei care, la fel ca şi mine, iubesc matematica“, spune el.

După absolvirea liceului a optat, aşa cum era şi firesc, pentru Facultatea de Matematică. Aici l-a întâlnit pe profesorul universitar doctor Dumitru Popa. „Mi-a deschis, ca să spun aşa, gustul pentu a face analiză matematică. Am scris prima carte de exerciţii în 2002 iar în 2004 am publicat o carte de exerciţii de analiză funcţională“,  povesteşte Constantin.

Matematica, un mod de viaţă

În anul 2000 a fost cooptat în programul de masterat al Universităţii Laval şi unde a urmat şi studiile post doctorat. Deşi putea să profite de oportunitatea de a rămâne să lucreze în cercetare peste graniţă, a rămas în ţară. „Poate e dragostea faţă de ţară care m-a făcut să îmi doresc să realizez ceva aici“, spune el.

Matematica a devenit nu numai o pasiune dar şi un mod de viaţă. „Când te concentrezi foarte mult într-un domeniu acela devine un mod de a trăi. Faptul că reuşeşti să înţelegi aspecte fine din matematică şi, după multă muncă, să demonstrezi lucruri noi care să atragă atenţia specialiştior este motivant şi te face să îţi doreşti să mergi mai departe“, ne explică matematicianul.

Formează noua generaţie de matematicieni

Constantin este lector universitar al Universităţii „Ovidius“ şi zi de zi lucrează cu cei care vor deveni, într-o bună zi, noua genaţie de cercetători în matematică. „Le spun studenţilor că, dacă sunt serioşi şi se dedică muncii se pot realiza: şi ca persoane şi financiar, prin matematică. Pot întâlni oameni de la care să aibă ce învăţa“, explică el.

Citiţi mai mulţte în !

stampila constanta
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite