Constanţa: Comandă specială din diaspora: caltaboși, cârnați, lebăr și tobă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tone de produse iau calea diasporei
Tone de produse iau calea diasporei

Săptămânal, din Dobrogea pleacă spre export camioane încărcate de cârnați, caltaboși, lebăr și tobă, care ajung în magazinele și în căminele românilor din Italia, Spania și Cipru.

Când se apropie Sărbătorile de iarnă, fabricile de delicatese din carne din Dobrogea încep să lucreze precum cele ale lui Moș Crăciun. Produsele tradiționale specifice sezonului sunt solicitate mai ales de românii din străinătate, care cer să aibă pe masă aroma și gustul bunătăților de acasă.

În Dobrogea există cel mai mare producător de produse din carne din țară – Carniprod Tulcea, dar și alte două mari firme: Gepeto Constanța și Campofrio Tulcea. Producătorii au pregătit pentru Sărbători specialităţi tradiționale făcute după reţete de casă.

Preparate special pentru românii din străinătate

Carniprod Tulcea nu putea lăsa să treacă sezonul rece, dar şi Sărbătorile, fără a scoate pe piaţă produsele menite să încânte papilele gustative ale românilor. „Avem tobă de casă, în membrană naturală, simplă şi extraafumată. Tot pentru sărbători avem cârnaţi proaspeţi, lebăr şi caltaboş“, a declarat Nicolae Ciuleac, administratorul Carniprod SRL Tulcea.
Partea bună este că nu numai dobrogenii sau cei din ţară se pot bucura de aceste delicatese. „Săptămânal, câte un autotren încărcat cu câte două tone de tobă, cârnaţi, lebăr şi caltaboş pleacă spre Italia şi Spania, la cererea românilor care muncesc acolo“, a mai spus Ciuleac.
Produsele sunt făcute după reţete tradiţionale, iar materia primă provine de la ferma zootehnică proprie. „Avem 55.000 de animale, care constituie materie primă pentru produsele noastre. Fabrica este nouă, la fel şi secţia de procesare. Sunt rezultatul unei investiţii de 14 milioane de euro“, a completat Ciuleac.

Reţete proprii

Gepeto Constanţa, cu sediul în comuna Lumina, a pregătit patru sortimente de produse tradiţionale pentru Crăciun. Este vorba despre cârnaţi de casă proaspeţi, preparaţi şi ambalaţi în membrană naturală de porc şi produşi din carne proaspătă. Toba în membrană naturală şi leberul sunt alte produse special pregătite pentru perioada Crăciunului. Ingredientele sunt proaspete şi atent selecţionate.
Caltaboşul este un alt produs scos pe piaţă în această perioadă, pregătit „după o reţetă proprie care conţine un mixt din organe de porc şi condimente din bucătăria românească, ce dau produsului un gust inconfundabil“, spun reprezentanţii Gepeto. Şi de la fabrica din Lumina pleacă la export, săptămânal, produsele specifice de iarnă, către românii din Italia, Spania şi Cipru.
Şi firma tulceană Campofrio prepară pentru Sărbători produse tradiţionale. La cererea pieţei, Campofrio a început producţia de tobă la începutul lunii decembrie. „Toba noastră este una dintre cele mai renumite de pe piaţă, pentru că este foarte proaspătă, având termenul de valabilitate mic“, a declarat Lidia Cozma, coordonatorul departamentului Cercetare-Dezvoltare din cadrul Campofrio.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite