Constanţa: Cine sunt proprietarii plajelor de pe litoralul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani, litoralul s-a umplut de construcţii şi case de vacanţă ridicate pe faleză sau chiar pe plajă. În ciuda nemulţumirilor turiştilor care reclamau că nu mai au unde să facă plajă, autorităţile locale emiteau autorizaţii de construţie pe bandă rulantă.

Abia ieri, Guvernul a decis ca toate construcţiile ridicate ilegal pe plaje să fie demolate în următoarele două zile. „Aceste construcţii, care sunt ridicate în limita a 300 de metri liniari de la limita valului înspre mal, după 2001, şi care sunt supuse Legii 597/2001, vor suporta sancţiunile din vechea lege.

Constanţa: Construcţiile ridicate la mai puţin de 300 de metri de mare vor fi demolate

Pentru toate construcţiile care sunt în diverse stadii de execuţie sau pentru cele care ar urma să se autorizeze în mod ilegal de acum încolo, sancţiunea pe care noi o introducem este demolarea respectivelor construcţii“, a explicat Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, precizând că şi autorizaţiile de construcţie emise vor fi anulate.

Legea nu precizează însă dacă plaja va fi măsurată vara sau iarna, fiind cunoscut că ţărmul Mării Negre este fluctuant, în funcţie de condiţiile meteorologice.

Demolările vor fi coordonate chiar de către ministerul de resort. „Pe litoral nu putem avea încredere că primarii din staţiuni pun în aplicare legea. Şi ca dovadă că lucrul acesta nu s-a întâmplat, ei sunt cei care au autorizat în mod ilegal construcţii în zona plajelor“, a arătat Elena Udrea.

Cum a ajuns plaja statului privată

Mai multe suprafeţe de plajă, pe care statul era proprietar, au fost lotizate şi apoi vândute ilegal. Pe sectoarele respective s-au ridicat mastodonţi de beton.
Un exemplu de plajă privată ilegală este cordonul litoral Eforie Nord - Eforie Sud, acolo unde s-a construit pe o distanţă de doi - trei kilometri. Plaja a fost parcelată şi lotizată în perioada 1996-2002, pe suprafeţele respective construindu-se, deşi legea interzice acest lucru.

Cine sunt proprietarii plajelor


Peste 20 de proprietari sunt acum pe cei 3 kilometri de plajă dintre Eforie Nord şi Eforie Sud. Plaja dintre Eforii este înghiţită de construcţii, iar valurile mării sunt, pe alocuri, la câţiva zeci de metri de vile.

Proprierari sunt Gigi Chiru, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii din Constanţa şi preşedintele Partidului Democrat Liberal al judeţului, dar şi primarul din Eforie, Ovidiu Brăiloiu, SC Petrom SA, Carmen Elena Beiru, Carmen Tumiş şi Nicoleta-Daniela Tender, SC General Group Companz SRL.

„Pe terenul oamenilor a venit nisipul“

Despre lotizările ilegale dintre Eforie, Ovidiu Brăiloiu spune că nimic nu s-a făcut în afara legii. „Cordonul litoral a fost afectat de lotizare din 1922, când proprietară pe toată zona a fost familia Movilă. În perioada respectivă s-a vândut. Anii au trecut, iar apoi, din cauza eroziunii şi pentru că statul nu a consolidat nimic, pe terenul oamenilor a venit nisipul. Nu e vina nimănui că plaja s-a îngustat“.

În realitate, situaţia este alta. Prin hotărâri de Consiliu Local, suprafeţe de plajă au trecut în proprietatea Primăriei Eforie, care a lotizat şi vândut terenurile respective. Astfel, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa a intabulat plaja.

Toate aceste construcţii urmează să fie demolate, după cum declarat Elena Udrea, în luna septembrie 2010: „Vom avea voie să expropriem în zona Eforie. Nu este normal ca acolo să fie construcţii pe plajă, întrucât plaja este a statului. Tot ce este construit acolo va fi demolat“.

Statul, privat o parte din plaja din Mamaia

Un alt sector unde sunt plaje private, pe o porţiune de 100 de metri pătraţi, se află în staţiunea Mamaia. În 2004, SC Mamaia SA a vândut construcţiile aferente activului Cazino Nord şi Sud către SC Best Hotels & Tours SRL. Primăria Constanţa a admis în şedinţa de Consiliu Local că porţiunea dintre cele două construcţii este domeniu privat.

Mazăre şi DADL: „Nu există plaje private“

Plajele private din staţiunea Mamaia au intrat în vizorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, mai multe persoane, printre care primarul Constanţei, Radu Ştefan Mazăre sau Cristian Borcea, prin SC Holland Development Group SA, fiind acuzaţi de restituirea şi atribuirea nelegală a unor suprafeţe.

Primarul însă, continuă să nege. „Nu există plaje private în Mamaia“, a replicat edilul constănţean. Acelaşi răspuns l-a dat şi concesionarul plajelor, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

Vile de mahări la Costineşti

Costineştiul este o altă staţiune unde plaja a fost vândută la bucată. Două vile şi-au făcut apariţia pe faleza din staţiune, una fiind chiar a primarului Traian Cristea, a doua a jurnalistului Petre Mihai Băcanu, la acea vreme la România Liberă.

Dacă Traian Cristea motiva că la momentul în care a ridicat vila nu era legea zonei costiere şi că dacă va trebui să o demoleze să fie despăgubit, ziaristul Petre Mihai Băcanu a precizat că o dărâmă, adăugând că suferă de o boală şi că are nevoie să stea în mediu marin.

Suprafaţa totală a plajelor litoralului românesc nu este fixă, ea putându-se modifica în permanenţă: 1.795.598 metri pătraţi.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite