Constanţa: Cine a acoperit afacerea Containerul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne Traian Igaş a trimis ieri controlul la propriul SRI din Constanţa. Igaş vrea să ştie de ce Serviciul de Protecţie Internă nu l-a informat despre faptele de corupţie ale fostului secretar general Laurenţiu Mironescu.

Corpul de control al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) a fost trimis, ieri, la Constanţa, din decizia ministrului Traian Igaş. Inspectorii au sarcina să verifice dacă ofiţerii din cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) al MAI ştiau că nume grele din Constanţa sunt implicate în contrabandă.

„Dac-aş fi ştiut..."

Igaş a afirmat că nu ştia că Laurenţiu Mironescu, numit în ianuarie 2011 secretar general al ministerului, este vizat de o anchetă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. „Nu am mai fi continuat să colaborăm, dacă aş fi ştiut", a susţinut Igaş într-un interviu.

Igaş s-a referit la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), care, printre alte atribuţii, oferă şi aşa-numitul „aviz pentru ocuparea unei funcţii", în momentul în care un candidat doreşte să ocupe un post de comandă în cadrul ministerului.

Ministrul a spus că a trimis controlul la SIPI Constanţa şi Bucureşti ca să verifice dacă situaţia din port era sau nu cunoscută şi a susţinut că nici măcar SRI nu l-a informat că Mironescu nu este potrivit pentru o funcţie de rang înalt în minister.

Serviciul de la Constanţa este condus, cu titlu de interimar, de comisarul-şef George Popa, fost inspector şef al Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Constanţa. El a preluat comanda structurii în luna martie după ce subcomisarul Dan Florin Secăreanu, fostul şef, a demisionat, fiind transferat în cadrul structurii centrale a DGIPI.

Cum funcţionează sistemul

Surse oficiale susţin însă că aceste avize se dau ierarhic: în speţă, pentru numirea lui Mironescu, verificarea şi implicit avizarea se face de către structura centrală, nu de cea din teritoriu, a cărei competenţă este limitată. DGIPI este în subordinea MAI.

Aceeaşi situaţie este şi la SRI: avizul se dă numai pentru numirile şi concursurile organizate la nivel local, nu central. SRI nu se subordonează însă ministerului, ci Parlamentului, relaţia cu MAI fiind doar de colaborare.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite