Constanţa: Cercetătorii matematicieni s-au întâlnit la „Ovidius“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tineri cercetători în domeniul matematicii au făcut schimb de experienţă la Constanţa. Participanţii la workshop-ul desfăşurat timp de două zile la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii Ovidius din Constanţa sunt tineri cercetători români.

Aceştia au fost de-a lungul timpului beneficiarii unor burse doctorale sau post-doctorale la prestigioase universităţi din ţară sau străinătate. Acum beneficiază de fonduri guvernamentale şi europene destinate cercetării în domeniul matematicii.

„Ei au făcut studii masterale, doctorale şi postdoctorale în ţări precum Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia, Elveţia, Germania. Acum au decis să se întoarcă în ţară, iar la acest workshop au împărtăşit din experienţa lor şi şi-au prezentat lucrările în domeniul cercetării“, a spus decanul Facultăţii de Matematică, profesorul Wladimir Boskoff.

„Au fost discutate probleme de cercetare din matematică actuală, atât cea pură cât şi cea aplicată. Fiecare şi-a prezentat ultimele rezultatele obţinute în domeniu“, a declarat Constantin Costara, unul dintre organizatori.

Matematicianul a spus că scopul întâlnirii a fost acela de a încerca să ajute la dezvoltarea cercetării în România şi să îi motiveze să rămână în ţară pe cei ce au obţinut, în trecut, excelenţe în experienţa de formare şi cercetare la universităţi de prestigiu din străinătate. „Este vorba despre cei care, în ultimii ani, au decis să vină în ţară şi să construiască ceva aici. Vrem să ne cunoaştem şi să ne formăm  echipe de cercetare mai numeroase, ca să putem «ataca» probleme din ce în ce mai complexe de matematică“, a mai afirmat Costara.

De ce România?

Costara este unul dintre tinerii care au revenit în ţară deşi ar fi putut să caute un job, bine plătit, peste graniţă. A fost beneficiarul unei burse post-doctorale la Universitatea Laval din Quebec, Canada, iar în momentul de faţă este beneficiarul unui grant de cercetare CNCSIS de tip Resurse Umane (cercetare post-doctorală).

A ales totuşi să revină şi este în prezent lector universitar la Facultatea de Matematică a Universităţii Ovidius. „Motivul principal care m-a determinat să revin a fost ataşamentul faţă de ţară, prieteni, familie. Vreau să realizez ceva aici“, a spus el.

„În România sunt tineri geniali în matematică, dar care sunt răspândiţi în toată ţara şi nu au avut până acum vreo oportunitate care să-i adune pe toţi la un loc. În afară de pasiunea pentru matematică, ne mai leagă una: dorinţa de a face ceva, la noi în ţară“, a afirmat Cristian Enache, care ales România deşi a terminat studii doctorale în Canada şi studii post-doctorale în Japonia.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite