Constanţa: Centru comercial înălţat pe ruinele Autogării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aproximativ trei ani, constănţenii vor avea un nou spaţiu pentru cumpărături ce se construiește lângă piața Tomis III. După ce clădirea fostei autogări a fost demolată în urmă cu cinci luni, constructorii se pregătesc să ridice un centru comercial ce aparține celei mai mari rețele de magazine din Europa.

Compania Lidl România a început amenajarea terenului pentru construirea unui nou centru comercial. Pe o suprafaţă de aproximativ 5.500 de metri pătraţi, constructorii vor înălţa clădirea pe structura P +1. În iunie 2010, societatea Westhouse Group SRL a obţinut autorizaţia de construcţie.

Societatea a primit în data de 17 august 2010 o decizie favorabilă din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului, care a decis că nu este necesară evaluarea impactului asupra mediului, întrucât complexul de magazine nu se află în preajma unor spaţii protejate.

Centrul comercial Lidl de la Constanța va avea o suprafaţă totală de 5437, 09 metri pătraţi, din care suprafaţă construită pe 1739, 05 metri pătraţi și o suprafaţă utilă de 1631,88 metri pătraţi. 

Vor fi amenajate 87 de locuri de parcare în incinta centrului şi 12 pe locul public. De asemenea, suprafeţele carosabile, pietonale şi platformele vor avea 3509,64 de metri pătraţi, iar spaţiile verzi vor avea 321,41 metri pătraţi. În curte se vor realiza două căi de acces din aleea ce face legătura cu strada Soveja.

Una se dărâmă, alta prosperă

Şeful Autorităţii Rutiere Române din Constanţa, Titi Stan, a explicat că terenul pe care era construită autogara Nord este un spaţiu  privat. Fiind proprietate personală, patronul are voie prin lege să dărâme construcţia.

De şase ani, alături de fosta autogară  Nord  funcţionează societatea privată „Trace Trans Corporation“, ce are în administrare mai multe microbuze de transport în comun.

„Autogările sunt particulare, iar operatorii fac contracte cu cine vor. În principiu e vorba de bani, patronii aleg autogările ce au un tarif mai mic pentru fiecare plecare. Eu am societate de transport şi activităţi conexe, adică autogări. Niciodată nu am avut legătură cu Autogara Nord, nu mă deranjează cu nimic faptul că se va contrui un centru comercial în loc“, a spus Cătălin Mihalache, directorul societăţii.

Autogării Sud, din zona staţiei Gară CFR, a rămas singura stație de autobuze și microbuze din oraș. Mircea Constantinescu, directorul firmei Herli Sof, cea care administrează autogara, a explicat că microbuzele circulă des şi au numeroase destinaţii.

„De la noi din autogară pleacă microbuze ce se îndreaptă de obicei către sudul Dobrogei. Noi nu avem legătură cu alte autogări, suntem o societate privată“, a spus directotul.

Pro şi contra


Călătorii nu sunt deranjați de faptul că vechea autogară din Tomis III nu mai există și că în locul ei se construiește acum un centru comercial. „Nu mă deranjează că au dărâmat autogara, important este că am cu ce să plec acasă. Eu sunt din Slobozia, dar locuiesc şi muncesc în Constanţa. E foarte greu cu naveta, mai ales vara, microbuzele sunt foarte aglomerate şi nu obişnuiesc să ne dea bilete“, a spus Daniela Popa (28 de ani).

Adolescenţii sunt însă  mai optimişti. Este cazul lui Andrei Botez (17 ani) care spune că naveta nu i se pare obositoare. „Am auzit că se contruieşte în locul autogării un centru comercial şi nu mă deranjează, din contră. Eu sunt elev în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic de Marină Alexandru Ioan Cuza şi locuiesc în Mihail Kogălniceanu“, a spus elevul.

Cine este Lidl

Compania Lidl deţine cea mai mare reţea de magazine alimentare din Europa și datează încă  din anii ’30 în Neckarsulm, Germania. În prezent, are peste 8.000 de filiale în care activează peste 170.000 de angajaţi. Lidl România SCS are ca asociaţi persoanele juridice Lidl România SEL şi Lidl România GMBH.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite