Constanța: UPDATE/Profesorii nu s-au mobilizat pentru susținerea grevei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 2.200 de profesori din Constanța sunt în grevă generală, un procentaj de 65% din efectivul de sindicaliști din județ, deși, în urmă cu câteva zile opțiunile de aderare la grevă erau mult mai multe.

Din 102 unități de învățământ, 65% este prezența la greva generală anunțată cu puțin timp în urmă de Sindicatul Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța.

În ultima oră, Școala Ion Minulescu din Constanța  a anunțat un procentaj de 100% de cadre didactice care participă la grevă. În schimb, la Școala Ion Corvin și Școala Ion Corvin, activitatea instructiv-educativă se desfășoară normal, personalul nefiind în grevă.

Părinții nu sunt de acord cu greva profesorilor

Vicepreședintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Adrian Topor, a declară că părinții respectă opțiunea cadrelor didactice de a face grevă, însă primii afectați de această măsură sunt copiii. „Nu am găsit printre revendicările sindicaliștilor nimic despre dotarea laboratoarelor sau creșterea calității actului educațional“, a declarat Adrian Topor.

„Atât ministerul cât și sindicatele se joacă cu soarta elevilor. În plus, le oferim copiilor un model pe care cu siguranță îl vor urma în viitor – în loc de discuții, trecem la grevă. Din păcate, din experiența anilor trecuți, grevele în învățământ nu au rezultatul așteptat; iar faptul că unele școli fac ore și altele nu sunt lucruri care afectează în primul rând elevii“.

Peste 200 de elevi din Bălcescu au rămas acasă

Din datele primite din județ în ultima oră, sunt în grevă toate cadrele didactice de la Școala Dorobanțu, din comuna Nicolae Bălcescu. Astfel, 212 elevi au rămas astăzi acasă. Și la Grădinița Dorobanțu cadrele didactice au aderat la protest,  52 de preșcolari având zi liberă. 

La Școala nr. 2 Ovidiu, doar 13 profesori tutulari, din 39 cadre ale instituției, au aderat la grevă.  La ciclul primar, orele se desfășoară conform orarului. De asemenea, la Școala Poianu, niciun cadru didactic nu este în grevă.

Doar doi profesori sunt în grevă astăzi la Școala nr. 24 Ion Jalea din Constanța. Orele se desfășoară în condiții normale. La Școala de Arte și Meserii Pantelimon și Grup Școlar Ostrov niciun profesor nu este grevă iar procesul de educație nu este afectat.

Băneasa și Hârșova - 90% dintre profesori fac grevă

Elevii de la Colegiul Național de Arte Regina Maria, Colegiul de Telecomunicații și Școala nr. 6 Nicolae Titulescu au avut liber astăzi. S-au întors în bănci doar cei de clasa a XII-a care au dat examenul de bacalaureat, precum și elevii care vor participa, în curând, la concursuri școlare.

„Cei mai mulți profesori care au aderat la greva generală sunt din Băneasa și Hârșova, cu un procent de 90%“, a declarat Ioana Purcărea, președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța. „De asemenea, potrivit datelor primite din teren de la liderii de sindicat în această dimineață, în școlile, licee și grădinițele din Cernavodă, 51% dintre profesori au intrat în grevă, în Năvodari, 50%, iar în Mangalia, aproximativ 80%“.

La Telecomunicații, greva nu afectează pregătirea pentru concursuri

La primele ore ale dimineații, la Colegiul de Telecomunicații, a intrat în funcțiune pichetul de grevă, condus de liderul sindicatului instituției, Costel Galav. „Avem o participare de 100% la grevă a profesorilor din instituția noastră. Însă, au venit la școală elevii care se pregătesc pentru concursurile școlare și cei care aveau programate teze pentru astăzi încă din luna februarie“, a declarat Costel Galav.

La Colegiul de Arte, ușa închisă

153 de profesori din cadrul Colegiului de Arte Regina Maria au intrat azi în grevă generală, procentul de aderare la protest fiind de 100%. Liderul sindicaliștilor din colegiu, Victoria Boicenco, a declarat astăzi vor intra în școală doar elevii clasei a XII-a care susțin examenul de bacalaureat.

Studenții s-au aliat grevei

image

Liga Studenților din cadrul Universității Maritime Constanța s-a solidarizat cu greva profesorilor. Astfel, la sediul instituției, studenții au afișat bannere și au discutat cu colegii lor despre problemele din educație. Liderul sindicatului studenților, Gabriel Andone, a declarat că principale nemulțumire vizează noua Lege a Educației, care nu apară drepturile studenților și profesorilor. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite