Constanţa: Cei mai mici copii născuţi la Constanţa merg acasă de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Robert Ioan Vlad a avut la naştere 1.000 de grame
Constanţa: Robert Ioan Vlad a avut la naştere 1.000 de grame

Imediat după 1990, copiii prematuri care aveau la naştere greutatea de 1,5 - 1,8 kilograme nu puteau fi salvaţi. Acum, deşi au doar câteva sute de grame, ei sunt ajutaţi să trăiască.

Prin mâna Teodorei Bucur, medicul şef de la Secţia de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, au trecut copii care au avut şi 680 de grame când au văzut lumina zilei şi care acum trăiesc. „Înainte nu aveam ce ne trebuie, incubator, ventilator, monitoare sau pompe de perfuzii care să poată fi reglate, şi copiii mureau“, spune medicul neonatolog.

750 de grame, cel mai mic bebeluş în viaţă

Dacă în mod normal un copil se naşte la 40 de săptămâni, au fost bebeluşi care s-au născut şi la 25 de săptămâni şi care au trăit. „Este ciudat cum un avort se poate face până la 28 de săptămâni, dar cum o fetiţă de 750 de grame a reuşit să supravieţuiască? Sperăm ca de Crăciun să-i dăm drumul acasă“, spune medicul. Fetiţa a avut şi 680 de grame, căci a scăzut în greutate imediat după ce s-a născut. 

Anul acesta, cei mai mici copii care s-au născut în Spitalul Judeţean şi care au putut fi salvaţi au avut la naştere 750 de grame, 900 de grame, respectiv 1.100 de grame. Toţi s-au născut în luna septembrie şi vor petrece Crăciunul acasă.

„Pentru a lua în greutate, îi ţinem în condiţii de neutralitate termică. Avem tabele şi calcule pentru fiecare copil în parte. Le modificăm temperatura din incubator astfel încât micuţul să nu-şi consume energia pentru a-şi regla temperatura corpului“, explică specialistul.

Aceşti copii au o stare clinică extrem de gravă şi nu pot fi hrăniţi pe gură. „Le dăm glucoză, aminoacizi, vitamine, electroliţi şi câteva picături de lapte matern. Sunt hrăniţi artificial, pentru că refluxul de supt se dezvoltă abia la 35 de săptămâni“, adaugă medicul.

Născută la 27 de săptămâni

Sectorul nou-născuţilor prematuri câştigă şi în domeniul privat. Lenuţa Malcea, medic specialist neonatolog la Clinică privată Euromaterna, are grijă de trei copii care s-au născut cu o greutate de 1.000 de grame.

Ilieta Bianca Moşoni (născută la 27 de săptămâni), Robert Ioan Vlad (născut la 26 de săptămâni) sau Ionuţ Ruşa (născut la 26 de săptămâni) sunt câţiva dintre bebeluşii care s-a ambiţionat să trăiască, deşi s-au născut prematur. „Creştem aceşti copii ca să devină oameni. Ei sunt succesul nostru şi ne dorim să-i vedem mari“, susţine Lenuţa Malcea.

Ilieta a avut la naştere 1.000 de grame. A venit pe lume la 27 de săptămâni. Dorinţa familiei de a avea acest copil,  precum şi munca medicului neonatolog au fost suficiente pentru ca Ilieta să supravieţuiască. „Când s-a născut avea mânuţa cât jumătate din degetul mic al unui adult. Era aşa mică încât o cuprindeai cu totul în palmă. Este o învingătoare şi-i dorim multă sănătate“, adaugă specialistul.

Retinopatia, afecţiunea prematurilor

Bucuria că bebeluşul este în viaţă este nespusă pentru familie, însă medicul specialist atrage atenţia asupra riscurilor la care este expus. „Ei au un risc de infecţie foarte mare, pentru că nu au imunitate. În plus, fiind atât de mici, au nevoie de mii de ore de îngrijiri. Ei sunt predispuşi la boli respiratorii mari, dar şi la complicaţii oculare. Prematurii au probleme oculare, tocmai de aceea suntem înscrişi într-un program de profilaxie a retinopatiei. Ideea de prematuritate este legată de retinopatie“, explică Teodora Bucur.


Neonatologii luptă împreună cu prematurii

Sectorul nou-născuţilor prematuri înregistrează reuşite care păreau de domeniul ştiinţificului în urmă cu 20 de ani. În secolul XXI, fetuşi care se nasc la 25 de săptămâni de gestaţie pot fi avortoni, însă ei se ambiţionează să lupte cu viaţa şi să trăiască. Sunt ajutaţi de specialişti neonatologi să ia în greutate , care luptă minut cu minut, luni de zile, până ajung la 2,5 kilograme.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite