Constanţa: Cea mai scumpă reţea de conducte din ţară este la Slobozia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În prezent, apa care curge din robinete în Slobozia este menajeră
În prezent, apa care curge din robinete în Slobozia este menajeră

La costul de înlocuire a ţevilor de alimentare cu apă, vechi de peste 30 de ani, se adaugă preţul de refacere a asfaltului. Municipalitatea din Slobozia va înlocui 42 de kilometri de conducte de oţel cu ţevi din plastic, iar costurile de refacere ale asfaltului vor dubla valoarea investiţiei.

Primăria Slobozia a organizat prima licitaţie a anului pentru achiziţionarea de ţevi de polipropilenă pentru înlocuirea celor 42 de kilometri de conductă de oţel a oraşului. Cantitatea de ţeavă care urmează a fi cumpărată a fost împărţită în două loturi, iar valoarea maximă impusă de către achizitor a fost de  1,6 şi respectiv 2,5 milioane de lei noi.

La licitaţie au participat opt firme din întreaga ţară printre care s-a numărat şi Oil Company Holding din Slobozia. Pentru că niciuna dintre firme nu s-a încadrat în baremele impuse, întâlnirea a reprezentat prima etapă a licitaţiei, cea de-a doua etapă urmând să se desfăşoare electronic până la sfârşitul acestei luni. Achiziţionarea ţevilor reprezintă însă doar partea văzută a investiţiei demarate de către Primărie.

Nota de plată creşte cu 40 la sută

Specialiştii firmei Urban, singura societate care a înlocuit până acum părţile avariate ale reţelei de apă la Slobozia, spun că suma cheltuită pentru refacerea carosabilului după înlocuirea conductelor de apă este de trei ori mai mare decât valoarea ţevilor. Altfel spus, la fiecare leu cheltuit pentru achiziţionarea conductelor, Primăria Slobozia va mai scoate din buzunarele contribuabililor alţi trei lei pentru refacerea ambientală.

Până în prezent, cheltuielile generate de realizarea unei surse alternative de apă subterană pentru Slobozia se ridică la aproape 24 de milioane de lei. Primarul Sloboziei Gabi Ionaşcu spune că sumele vehiculate sunt mult prea mari faţă de cele reale. „Este o aiureală ceea ce spun cei de la Urban. Nu vor fi costuri atât de mari. Valoarea estimată a lucrărilor, cu tot cu refacerea ambientală, este de aproximativ 8,55 de milioane de lei“, a declarat primarul Gabi Ionaşcu.

Conductele din Slobozia au o vechime de aproape 35 de ani, iar ultimele ţevi înlocuite au împlinit deja 15 ani.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite