Constanţa:Ce spun preoţii despre sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Credincioşii ţin post, însă preoţii spun că superstiţia conform căreia în acestă zi nu se consumă alimente de culoare roşie nu este justificată.

Preoţii spun că moartea martirului  a reprezentat naşterea sa ca sfânt în viaţa veşnică. Creştinii ortodoxi sărbătoreasc astăzi Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, moment consemnat de Evanghelii.

„Cărţile sfinte spun că martirul îl critica aspru pe regele Irod Antipa, din cauza concubinajului său cu Irodiada, cumnata regelui. „Din acest motiv, sfântul a şi fost întemniţat“, explică preotul Eugen Tănăsescu.

La ziua lui Irod, fiica concubinei sale a dansat în faţa regelui, care i-a promis orice, chiar şi jumătate din împărăţia sa. Irodiada şi-a sfătuit fiica să ceară capul Sfântului Ioan Botezătorul, dorinţă ce a fost îndeplinită pe loc, spun cărţile.

„Din acest motiv, sfântul a şi fost întemniţat“, explică preotul Eugen Tănăsescu.

La ziua lui Irod, Salomeea, fata Irodiadei, a dansat înaintea regelui desfrânat, care îi promite „orice, până la jumătate din împărăţie”. Fata va fi sfătuită de mamă să ceară pe tipsie capul Sf. Ioan, dorinţă ce va fi împlinită pe loc.

„Potrivit tradiţiei, Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfantului Ioan Botezatorul şi l-a îngropat la Ierusalim“, completează preotul Tănăsescu.

Relicva a fost dusă în localitatea Emesa, în anul 453, iar în secolul al IX- lea, capul martirului a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie, Patriarhul Bizanţului.

„În timpul cruciadelor, in anul 1204, latinii au luat o parte din capul Sfantului Ioan Boteazatorul şi l-au dus in Franţa, aşezându-l într-o biserica din Amiens, unde se află şi astăzi“, povesteşte reprezentantul Bisericii.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite