Constanţa: Ce ar face incoruptibilii din Poliţie cu şpagă de 1 milion de euro?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întrebați ce ar face cu banii oferiți secretarului de stat Fătuloiu, cei mai mulți polițiști spun că nu și-ar murdări uniforma, dar unii vorbesc pe șleau despre corupția din sistem.

Cazul mitei de 1.000.000 de euro picate la țanc, în toiul scandalului pe tema frăției dintre capii Poliției și interlopi, pe care a refuzat-o chestorul Fătuloiu a creat rumoare în rândul poliţiştilor.

Poliţistul anului din Călăraşi: „M-aş murdări prea mult ca să primesc un milion de euro“

Subalternii celui vizat, secretarul de stat din Ministerul de Interne Dan Fătuloiu, afirmă că ar proceda la fel, deși unii nu sfiesc să pună sub semnul întrebării momentul în care a picat gestul eroic, atât de public, al chestorului.

Inspectorul George Caraivan este liderul Sindicatului Poliţiştilor Constanţa și vorbește pe șeau despre corupția din sistem.

George Caraivan

George Caraivan

„Eu aș da milionul de euro domnului chestor Fătuloiu, ca să văd cum ajung banii la el şi nu la alţii, mai mici. Cum reuşeşte cineva să ajungă la el? Fără supărare, dar noi nu am înţeles cum se face că a fost un flagrant în direct şi de ce a fost întrerupt? Aşa se explică cum au generalii vile! Poate aş agăţa milionul de tavanul ministerului ca să văd cine se repede la el. Sau, mai degrabă, i-aş da domnului preşedinte ca să nu mai fie bosumflat şi să taie salariile oamenilor", a spus sindicalistul Caraivan.

Spaima vitezomanilor de pe litoral, agentul-şef Cristinel Zaharia este poliţist la Serviciul Rutier Constanţa. Are la activ cele mai multe permise ridicate pentru viteză, iar printre sancționați se numără și vedete autohtone care nu l-au înduplecat să le ierte de sancțiune. Cea mai consistentă mită pe care a refuzat-o vreodată polițistul Zaharia a fost de 100.000 de lei, de la un şofer care-şi cerea permisul înapoi. Ce ar face dacă i s-ar oferi 1 milion de euro?

Cristinel Zaharia

image

„Acelaşi lucru. I-aş refuza. Dacă ar avea provenienţă legală însă, mi-ar plăcea să cumpăr două maşini, o casă frumoasă şi să investesc restul", a spus Zaharia. „Nu aş accepta mita, nu am un astfel de caracter şi nu se potriveşte cu uniforma mea, ce reprezintă nu doar costumul de la muncă, ci şi simbolul nostru, al celor care aplicăm legea, nu o încălcăm", declară „pitbullul" de la Rutieră.

„În loc să stea prin America, Fătuloiu să vină la postul de poliție să vadă cum lucrăm"

Deși pentru 1 milion de euro, destui își fac socoteala că pot sta câțiva ani la închisoare, ca apoi să trăiască lipsiți de griji, inspectorul principal Daniel Naghi, şeful Poliţiei Rutiere Călărași, nu și-ar risca libertatea pentru nimic în lume. Astă-vară, patronul unei firme de transport persoane a vrut să îi scape de amenzi de 40.000 de lei pe doi angajaţi. El i-a oferit inspectorului Naghi o mită de 6.100 de lei şpagă. Naghi a sesizat ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie DGA, care l-au prins pe șpăgar în flagrant.

Daniel Naghi

image

„În condiţiile în care eu sunt un om corect şi am coloană vertebrală, nu se merită pentru nimic în lume, chiar şi pentru o sumă aşa de colosală, să stai închis şi să nu îţi poţi vedea familia! Nu sunt de acord cu aşa ceva, deşi mie mi s-a oferit şpagă, tot timpul am refuzat. În iunie anul acesta mi s-au oferit 6.100 de lei, dar nici nu s-a pus în discuţie să iau acei bani!", a declarat ferm inspectorul Naghi.

Comisarul Vasile Luchian, şeful Poliţiei Municipale Călărași, declară că nu acceptă ideea de şpagă. „De 20 de ani sunt în poliţie, nu sunt de acord cu aşa ceva şi nu pot să cred că se întâmplă asemenea lucruri. Eu m-am chinuit să ajung ce sunt acum, nu am dat şpagă şi nici nu voi primi, pentru că sunt un om corect", afimă comisarul Luchian.

Comisarul-șef Gheorghe Sava, comisarul-şef al Poliţiei Transporturi Feroviare Călărași, consideră că cinstea unui om nu are valoare.

Gheorghe Sava

image

„De 29 de ani lucrez în poliţie, mi s-a oferit şpagă tangenţial, pentru că personal nu am permis aşa ceva, dar nu am primit. Niciodată nu voi lua mită! Un milion de euro este o sumă impresionantă, dar aceşti bani să fie făcuţi în mod legal", face precizarea comisarul-șef Gheorghe Sava.

Polițistul Anului în Călărași, agentul-şef Viorel Spânu, şeful Poliţiei Transporturi Feroviare Lehliu-Gară, nu uită jurământul de credinţă care l-a depus. „Nu aş fi luat banii, m-aş murdări prea mult ca să primesc un milion de euro şi înseamnă să creez un precedent, care s-ar transforma în haos. Eu vreau doar salariul care l-am avut, iar Dan Fătuloiu ar trebui să nu mai plece în America şi să viziteze fiecare post de poliţie ca să vadă realitatea şi cu ce ne confruntăm", a declarat Viorel Spânu.

Agentul a fost declarat Polițistul Anului la Călărași, pentru că iarna trecută a salvat călătorii dintr-un tren înzăpezit în Bărăgan, când alți oficiali nu s-au încumetat să scoată nasul din culcușurile lor.

„Ai un sentiment de patriotism şi de uşurare când refuzi şpaga"

Șeful de post din Ciulniţa, agentul-șef George Barangă este poate cel mai greu de mituit polițist al Ialomiței.

George Barangă

image

Din luna mai 2009 şi până în prezent, Barangă a sesizat în şase rânduri Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Direcţia Generală Anticorupţie, pentru că mai mulţi indivizi au încercau insistent să-i ofere bani, pentru a nu îşi mai îndeplini atribuţiunile de serviciu. Toţi cei pe care i-a dat pe mâna legii erau contrabandişti sau speculanţi. Unii transportau cherestea, alţii - miei sau ţigări. Cea mai mare mită care i s-a oferit a fost în septembrie, când a fost momit cu 800 de lei de o șoferiță care credea că poate fenta legea cu ajutorul banilor.

Incoruptibilul din Bărăgan nu aflase încă despre celebrul caz de mită de la nivel înalt. „Ce mită? Ce milion? Aseară am fost în misiune, iar acum sunt la serviciu. Nu am avut timp să mă uit la televizor", spune George Barangă, care nu avea cunoştinţă despre tentativa de mituire a chestorului Dan Fătuloiu. Acesta mai spune că nu ar putea să doarmă noaptea dacă ar primi mită 1 milion de euro.

„Eu nu aş lua mită nici un milion de lei vechi, darmite un milion de euro. Păi, mai poţi să dormi noaptea, dom'le, când iei un milion de euro? Eu nu vreau să aud, nu vreau să fiu pătat şi gata", spune poliţistul din Ciulniţa care vrea să rămână cu fruntea sus. „Ai un sentiment de patriotism şi de uşurare când refuzi şpaga", explică agentul-şef Barangă.

Dar dacă totuși ar avea un milion de euro, polițistul şi-ar achita întâi creditele şi apoi s-ar chinui să-i numere. „Dacă ar fi să am banii aştia, dar nu din şpagă, mi-aş achita toate creditele şi i-aş lua casă băiatului. Dar nici nu ştiu să număr atâţia bani, cred că mi-ar lua o lună", spune polițistul Barangă.

„Asta e, am pierdut un milion de euro!"

Inspectorul-şef Mihai Amelian este cel mai tânăr şef de sector la Poliţia de Frontieră Tulcea şi de cînd a ajuns la conducerea zonei Sulina a reuşit să reducă până spre zero braconajul şi contrabanda. Gura lumii spune că mulţi ar fi dorit să-l potolească, chiar şi cu bani.

„Nu se pune problema, oricum nu are cum să nu-ți pară dubios cînd iţi propune cineva un milion de euro. Bine, la noi ce să îţi propună, să îl laşi să pescuiască 200 de ani câte zece tone de caras pe zi, şi tot nu ar fi un milion de euro... Acum serios vorbind, sunt în parc cu soţia, cu fata, o învăţăm să meargă pe role. Credeţi ca aş da aşa ceva chiar şi pe un milion de euro? Ce aş cumpăra cu un milion de euro? Vă zic ce nu aş putea cumpăra: liniştea şi bucuria de a sta în parc cu familia liniştit", spune inspectorul-şef Amelian.

Subcomisarul Cristian Ladaru este la rândul său cel mai tînăr şef din istoria Poliţiei municipiului Tulcea şi s-a remarcat de-a lungul timpului prin acţiunile din cadrul Biroului Investigaţii Criminale.

Cristian Ladaru

image

„Cred că nici nu contează dacă e vorba de un milion de euro sau 1.000. Nici nu are rost să fabulez, dar acum ce să zic, ce aş face cu un milion de euro. Dacă tot i-am refuzat, ce rost are să mă mai gândesc? Asta e, am pierdut un milion de euro...", glumeşte Ladaru.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite