Constanţa: Cazul Băhăian / Legistul Ştefan Botez recunoaşte că s-a înşelat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Ştefan Botez
Medicul Ştefan Botez

Medicul care a efectuat autopsia lui Emilian Leonte, găsit mort pe malul Canalului Dunăre - Marea Neagră cu lovituri de ciocan la cap, explică de ce a crezut că este înec.

CITEŞTE ŞI:
Constanţa: EXCLUSIV / Dispariţii de tip Băhăian la Tulcea
Constanţa: Geamănul Piciog a fost „îngropat“ la o stână izolată
Constanţa: Crimele mafiei Băhăian / Asasinul Şlepac vrea să rămână în arestul Poliției
Constanţa: ASASINATELE MAFIEI BĂHĂIAN / Prima victimă a lui Băhăian se află încă sub pământ

A doua victimă a reţelei lui Sergiu Băhăian, Emilian Leonte din Castelu, a fost găsită fără viaţă pe malul Canalului Dunăre - Marea Neagră, la 6 aprilie 2008. Mortul zăcea în apropiere de Murfatlar, îmbrăcat în costum complet, cu vestă, cravată şi pantofi. Deşi omul avea lovituri de ciocan în cap, anchetatorii au considerat că el s-a sinucis.

„Nici anchetatorii nu au avut suspiciuni“

„Cadavrul a dispărut în canal în luna februarie 2008, iar autopsia am realizat-o atunci, în aprilie. Actul medical a fost dat în decembrie 2008“, explică dr. Ştefan Botez de la Serviciul de Medicină Legală din Constanţa. Actul medico-legal a fost predat cu întârziere anchetatorilor, întrucât legiştii au aşteptat elemente noi în anchetă, care ar fi dus la o nouă interpretare a leziunilor de pe victimă.

„Este foarte greu ca la un cadavru care stă în apă mult timp să stabileşti leziunile pre şi post mortem. Apa spală leziunile incipiente şi urmele de sânge ce pot fi observate macroscopic la necropsie - acele semne care ne pot arăta nouă dacă leziunea a fost produsă în timpul morţii sau după moarte“, confirmă dr. Marius Popa, superiorul medicului Botez. El subliniază că un examen histopatologic ar fi fost recomandat pentru a determina dacă leziunile au fost produse înainte sau după deces. Dar poliţiştii nu au cerut acest lucru, astfel că moartea lui Leonte a fost clasată drept înec.

La a doua autopsie a lui Emilian Leonte, legiştii spun că datele deţinute deja de anchetatori i-au ajutat să reinterpreteze leziunile de pe cadavru. „Nu putem fi acuzaţi că s-a muşamalizat totul pentru că există material foto, atât la Poliţie, cât şi la noi, cu acele leziuni, de la prima autopsie. Dar nu se poate determina când au fost făcute, înainte sau după deces“, a mai spus dr. Ştefan Botez.

„Este greu de diferenţiat leziunile“

Medicul legist Ştefan Botez a mai făcut o precizare care, din punctul său de vedere, argumentează eroarea de la acea dată. „Când cadavrele sunt în stare avansată de putrefacţie este foarte greu să diferenţiezi leziunile produse în timpul vieţii de cele produse imediat după moarte“, a mai spus Botez.

Opinia sa este susţinută şi de superiorul medicului, dr. Marius Popa: „Un cadavru scos din apă, mai ales din Canalul Dunăre - Marea Neagră, poate avea leziuni traumatice, de violenţă, care sunt cauzate post mortem de ambarcaţiunile din zona aceea. Eu nu caut să scuz pe nimeni. Vorbesc la modul general“.

Acelaşi medic pentru prima victimă

Tot medicul Ştefan Botez a realizat şi autopsia primei victime a reţelei Băhăian, Lucian Cernat, pescuit din canal la 13 septembrie 2006. Acesta nu a fost încă deshumat, fiind îngropat sub identitate necunoscută în Cimitirul din Cernavodă. La acea dată, medicul legist nu a putut stabili cauza medicală a morţii, deoarece cadavrul era în stare avansată de descompunere.

NU RATA AMĂNUNTE DESPRE:

Braşov: EXCLUSIV / „Ţeapa“ de 1 milion de euro prin metoda Băhăian, coordonată dintr-un grajd

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite