Constanţa: Câţi bugetari trebuie să dispară din organigramă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia publică a anunţat că din 1.021 de posturi vor mai rămâne doar 668. Decizia va afecta în special instituţiile de cultură ale oraşului, care vor fi comasate în Teatrul de Stat.

Artiştii sunt disperaţi - pentru a doua oară în ultimii ani, cultura constănţeană suferă un asemenea şoc. În 2004 au fost comasate Filarmonica, Opera şi Baletul sub titulatura de Teatrul de Operă şi Balet Oleg Danovski, iar acum Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski va fi comasat cu Teatrul de Copii şi Tineret Constanţa şi Direcţia Judeţeană a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa (cea din urmă instituţie, rămasă fără obiectul muncii). Aceeaşi soartă o vor avea şi muzeele, cel de Artă urmând a funcţiona sub aceea tutelă administrativă cu cel de Arheologie.

Comasarea sub tutela unei singure instituţii care se va numi Teatrul de Stat este soluţia  găsită de conducerea Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) pentru a disponibiliza cât mai puţin oameni. Decizia s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a CJC ca urmare a ordonanţei Guvernului 63 prin care sunt reduse posturile în instituţiile subordonate instituţiei.

„Din cele 1021 de posturi, rămân doar 668. Dintre cele 1021 de posturi, 733 persoane sunt la cultură. Suntem judeţul cu cei mai mulţi ordonatori secundari de credite“, a spus preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, arătând că el este împotriva  acestei ordonanţe, însă trebuie să o aplice pentru că altfel este pasibil de sancţiune penală. „Am comasat muzeele şi instituţiile de cultură ca să aibă acelaşi aparat administrativ şi să scoatem din sistem contabilii, economiştii, nu specialiştii“, a spus preşedintele CJC.

Ce vor face artiştii?

„Dar de ce trebuie amputată o instituţie care funcţionează de 54 de ani? Găsiţi altă soluţie! Sunteţi conştienţi de faptul că în operă există şi familii, soţ şi soţie care lucrează în acelaşi loc şi care de mâine nu vor mai avea ce să pună pe masă?“, a spus, printre lacrimi, directoarea Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski, Daniela Vlădescu.

Rând pe rând artiştii au luat cuvântul şi au cerut să fie salvate atât locurile de muncă, dar şi nucleul de cultură al Constanţei. „Artiştii nu se pot recalifica şi nu îşi găsesc de muncă. Iar ei nu pot fi găsiţi pe toate drumurile. Eu unul sunt de acord să vin să cânt şi gratis, până când această situaţie va reveni la normal“, a adăugat şi Constantin Axinte, directorul adjunct al instituţiei.

„Îmi mai rămâne să restructurez delfinii, pentru că sunt trei!“

Nicuşor Constantinescu a arătat că fiecare dintre şefii instituţiilor afectate vor avea de ales pe cine disponibilizează şi cine rămâne, CJC transmiţând doar lista cu numărul de posturi restructurate. Dintre cele 11 instituţii subordonate CJC, numai cinci au rămas necomasate. „Am lăsat de exemplu biblioteca şi Delfinariul. Mai rămâne să tăiem şi de la delfini că sunt trei. Eventual să luăm unul“, a mai adăugat, în glumă, Nicuşor Constantinescu, precizând că dacă nu ar fi existat ordonanţa în cauză, funcţionarii nu ar fi în această situaţie.

„O să atac această decizie în contencios administrativ. Nu e decizia noastră să îi dăm afară şi nu am spus că nu am fi avut bani, pentru plata integrală a salariilor lor, până la sfârşitul anului“, a mai arătat preşedintele CJC. Cu toate protestele din sală, toate hotărârile au trecut de vot.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite