Constanţa: Cătălin Grasa operează pe ritmul muzicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul este unul dintre cei mai apreciaţi chirurgi ai Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa. A îmbrăcat halatul alb în urmă cu 15 ani. În tot acest timp a tratat peste 3.000 de cazuri.

În timpul liceului, materia sa preferată a fost biologia. Prin studiul ştiinţei organismelor vii, medicul Cătălin Grasa a reuşit să aibă parte de rezultate deosebite la învăţătură: a fost selectat să participe la faza naţională a Olimpiadei de Biologie, organizată la Sibiu.

„Eram în clasa a X-a în momentul în care am participat la acea olimpiadă. Am învăţat foarte mult pentru a putea participa", rememorează medicul. Mai mult, faptul că i-a plăcut să studieze această materie şi-a pus amprenta asupra destinului său. „Mi-a plăcut foarte mult să învăţ la biologie. Datorită acestei materii am decis să mă fac medic", recunoaşte chirurgul constănţean.

Pregăteşte viitorii medici chirurgi

O zi din viaţa sa începe în sala de operaţii a Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa, după care, îmbrăcat tot în halatul alb, merge să îi înveţe pe studenţii Facultăţii de Medicină secretele acestei profesii.

În opinia, sa viitorii medici chirurgi pot ajunge renumiţi doar dacă se arată interesaţi să înveţe. „Este adevărat că sunt şi unii studenţi care nu se arată intereseaţi de a învăţa ceva. Aceştia, cu siguranţă, nu vor reuşi să facă nimic în viaţă", spune doctorul.

15 ani de activitate, 3.000 de vieţi salvate

Cătălin Grasa a devenit medic în urmă cu 15 ani. Îşi aduce şi acum aminte despre prima intervenţie chirurgicală pe care a efectuat-o în momentul în care a intrat pentru prima dată în sala de operaţie. A fost vorba despre o simplă operaţie de apendicită. De atunci şi până în prezent, numărul pacienţilor a căror viaţă a depins de chirurgul constănţean depăşeşte 3.000. Fie că a fost voba de intervenţii simple, sau unele mai complicate, cum ar fi extirparea unei tumori canceroase, toate cazurile au fost tratate cu multă seriozitate.

Cel mai dificil dintre acestea a fost cel al unui bărbat de 54 de ani care a avut ghinionul să cadă în gol de la o înălţime destul de mare. Omul suferise traumatisme serioase, atât externe cât şi externe. Intervenţia chirugicală la care pacientul a fost supus a durat mai bine de patru ore.

„A fost un caz destul de ficil din cauza rănilor pe care le suferise. Avea coastele rupte, ficatul secţionat şi multe alte contuzii şi traumatisme", descrie medicul cel mai deosebit caz din cariera sa pe care l-a tratat.

Mai mult, experienţa l-a ajutat să se afle în fruntea spitalului în care lucrează, iar acum a fost numit şef al secţiei de Chirugie Generală a celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ.

Majoritatea intervenţiilor chirurgicale pe care medicul le realizează sunt acompaniate de muzica veche. În sală are un radio pe care îl deschide de fiecare dată când operează. „Dau drumul la radio în surdină şi ascult muzică, în special veche, relaxantă. Mă ajută să lucrez liniştit", motivează el.

Citiţi mai multe în !

stampila constanta
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite