Constanţa: Cât te costă luxul de a fi mamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mamele se decid cu greu ce haine să cumpere pentru cei mici
Mamele se decid cu greu ce haine să cumpere pentru cei mici

Mama unui nou născut cheltuieşte, în mdie, 600 de lei pe lună pentru creşterea şi îngrijirea micuţului. Părinţii sunt nevoiţi să plătească sume consistente pentru serviciile medicale, hrană şi scutece.

Felicia Ichim (27 de ani) l-a născut pe Sebastian în urmă cu 11 luni. Tânăra a optat pentru operaţia de cezariană la o clinică particulară, intervenţie ce a costat 5.000 de lei.

„Am ales cezariana pentru că îmi era teamă de eventualele complicaţii. În clinică am avut toate condiţiile, era foarte curat şi m-am bucurat de toată atenţia doctorilor“, povesteşte proaspăta mămică. Roxana Străjescu  (22 de ani) l-a născut luna trecută pe Răzvan Ştefan la materitatea Spitalului Judeţean. A costat-o 1.600 de lei. „Am născut prin cezariană. Intervenţia în sine costă 1.000 de lei, dar au mai fost şi alte cheltuieli“, a declarat proaspăta mămică.

Înainte a naşte

Pentru o ecografie sau un consult prin care se pot asigura că bebeluşul este sănătos, viitoarele mămici scot din buzunar între 50 şi 150 de lei. Controalele se fac periodic în timpul celor nouă luni de sarcină, aşa că suma plătită poate depăşi 1.000 de lei.           
                                                  
După naştere

Hrana, scutecele şi produsele destinate îngrijirii speciale a celor mici rotunjesc substanţial cheltuielile lunare depăşesc lunar suma de 200 de lei. Cel mai ieftin lapte praf costă 13,50 lei, iar cel mai scump poate ajunge la preţul de 93.30 lei. „Pentru mamele care nu îşi pot alăpta bebeluşi la sân recomand laptele praf vitaminizat, care este însă scump şi poate fi înlocuit cu lapte de vacă“, spune medicul de familie Daniela Georgescu.

Laptele de vacă are preţul cuprins între 2,5 lei şi 5,80 pe litru. Cel cumpărat de la crescătorii de animale este mult mai avantajos, preţul acestuia fiind cu 50% mai ieftin. Meniurile special preparate pentru copii, ce au în compoziţie legume, fructe, sau carne costă între 5,7 lei şi 9,9 lei. Cerealele, fulgii de orez sau biscuiţii se pot cumpăra cu minim 13.4 lei.

Cheltuieli suplimentare

Hainele reprezintă o cheltuială în plus. „Copiii cresc foarte repede şi au nevoie în permanenţă de hăinuţe noi. Acestea sunt foarte scumpe, dar pentru copilul meu sunt dispusă să plătesc oricât“, a completat Felicia. Bluzele, pantalonii şi cămăşile pentru corp pornesc de la preţul de 10 lei şi pot depăşi suma de 40 de lei.

Dacă bebeluşul are probleme de sănătate, atunci banii cheltuiţi sunt şi mai mulţi. Banalul sirop pentru tuse costă cel puţin 10 lei. Consultaţia la medic pentru bebeluş variază între 50 – 150 de lei. Analizele şi testele ce pot scoate la iveală eventualele probleme ale micuţului pornesc de la 35 de lei şi pot ajunge până la 200 de lei. Suzetele, tetinele şi biberoanele mai adaugă cel puţin 30 de lei la lista de cheltuieli.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite