Constanţa: Cât câştigă de Paşte preoţii de cartier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tradiţa sfinţirii casei de Paşte a apărut acum câţiva ani
Tradiţa sfinţirii casei de Paşte a apărut acum câţiva ani

Un preot care merge din casă în casă pentru a vesti Învierea Mântuitorului Hristos poate câştiga, în doar câteva zile, între 1.500 şi 3.000 de lei din bunăvoinţa enoriaşilor.

Atunci când intră în casă, preoţii sfinţesc şi purifică locuinţa prin stropirea cu aghiasmă. Părintele Horiceanu alege să meargă în casele credincioşilor în săptămâna dinaintea Floriilor. Are în parohie 450 de familii.


„Obişnuiesc să stropesc pe lângă icoane şi florile, pentru că sunt purtătoare de energie pozitivă şi vreau să-i deschid spre frumos, spre bine“, spune părintele Radu Horiceanu, parohul bisericii Sfântul Gheorghe de pe strada Nicolae Iorga.

10 lei de familie

Preoţii nu cer niciodată, însă credinciosul, văzându-se cu locuinţa sfinţită, nu se îndură să-l lase pe mesagerul lui Dumnezeu să plece cu mâna goală. Sumele pe care le oferă enoriaşii pornesc de la 3 lei, dar media donaţiilor se încadrează între 5 şi 15 lei. Dacă 300 de familii îi dau preotului în medie câte 5 lei, suma adunată este de 1.500 de lei. „Din banii strânşi, dascălul îşi primeşte şi el partea. Nu jumătate, însă, cu cât totalul este mai mare cu atât şi buzunarul dascălului este mai plin. Este ceva normal“, mărturiseşte un fost student la Teologie care a ales să rămână sub protecţia anonimatului.

„În fiecare an le dau amândurora 50 de lei şi desfac o sticlă de vin spumant. Anul trecut nu am avut şampanie în casă şi părintele şi-a amintit de obiceiul familiei noastre de a-i întâmpina cu o sticlă de băutură. Măcar când ne intră în casă să ajutăm biserica, că în rest nu mergem să donăm nimic“, spune Daniela Dălcăran, constănţeancă care locuieşte în cartierul Faleză Nord.

„Vreau să cred că banii pe care-i dau preotului când vine cu aghiasma sunt pentru biserică nu pentru buzunarele proprii. Eu le dau 10 lei amândurora după terminarea slujbei“, spune Gabriela Soponea (31 de ani).

Banii, pentru biserică


Preoţii susţin că sumele adunate de la enoriaşi nu se duc în buzunarele lor. „Din bani achităm cheltuielile curente. La biserica Sfântul Gheorghe avem o grădină, pentru care trebuie să cumpărăm îngrăşăminte. Mai sunt de plătit lumina, gazele, salariile“, explică părintele Radu Horiceanu.

În zona Dobrogei, la ţară, preoţii obişnuiesc să meargă la data de 1 ale fiecărei luni pentru purificarea sufletului enoriaşului. În zona Moldovei, slujitorii lui Dumnezeu merg cu aghiasmă la casele oamenilor în toate cele patru posturi de peste an şi sfinţesc şi animalele din ogrăzi. Preotul spune că mersul din casă în casă este o rânduială a bisericii înainte de sărbători pentru curăţarea adăpostului.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite