Constanţa: Casele credincioşilor sunt sfinţite pentru Bobotează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Eugen Tănăsescu a sfinţit casa Stanei Maier
Preotul Eugen Tănăsescu a sfinţit casa Stanei Maier

Pentru a avea timp să ajungă pe la toţi enoriaşii, părintele porneşte cu apa sfinţită cu câteva zile înainte de Bobotează. Vizita preoţilor aduce binecuvântare credincioşilor.

Stana Maier (83 de ani) aşteaptă în fiecare an, în ajunul Bobotezei, sosirea preotului care, însoţit de dascăl, aduce potrivit tradiţiei binecuvântarea. „Rugăciunea mă ajută mult, iar primirea preotului îmi aduce linişte“, spune femeia care este văduvă de mai mulţi ani. Se roagă în fiecare seară, iar sfinţirea cu apă a locuinţei o face să se simtă ferită de necazuri.

Credincioşii îşi cer iertare

Preoţii pornesc cu câteva zile înainte de Bobotează pentru a avea timp să ajungă pe la toţi credincioşii. „Se cântă troparul Sărbătorii, se fac urări creştine de binecuvântare, sănătate. Obiceiul înseamnă apropierea credincioşilor de pocăinţă“, explică preotul Eugen Tănăsescu. Apropierea Sărbătorii de Bobotează este un nou prilej pentru oameni să se apropie de credinţă şi să îşi ceară iertare pentru păcate, iar apa sfântă o simt ca pe o atingere divină.

Stana Maier mărturiseşte că se simte bine în biserică, dar şi atunci când preotul o vizitează pentru a-i aduce apa sfântă care o ocroteşte de rele. Licoarea este aruncată după semnul crucii în toată casa, iar credinciosul se închină şi apoi pupă crucea sau mâna preotului. La ţară, sfeştania se face şi pe câmpuri pentru a fi roditoare, dar şi pentru animale, mai ales pentru cai care sunt botezaţi pentru a prinde putere.

Credincioşii se pregătesc de întâmpinarea sărbătorii Botezului Domnului Iisus Hristos, numită popular şi Boboteaza. În Ajunul Bobotezei, care este mâine, la fiecare biserică, preoţii oficiază slujba Sfinţirii celei Mari a apei sau Agheasma Mare,  după care preoţii merg şi sfinţesc cu agheasmă casele credincioşilor pentru a anunţa apropierea Sărbătorii şi pentru aduce binecuvântarea lui Dumnezeu.

Sfânta Liturghie

Apoi, miercuri dimineaţă, în ziua de Bobotează, în biserici se oficiază Sfânta Liturghie, după care preoţii şi credincioşii merg în procesiune pe malul unei ape, unde se face Sfinţirea cea Mare a apei. Cel mai mare dintre slujitori aruncă în apă una sau trei cruci, moment ce semnifică Sfânta Treime, deoarece la Bobotează creştinii sărbătoresc momentul în care, botezat fiind în râul Iordan de către Sf. Ioan Botezătorul, Iisus este arătat întregii lumi ca fiind Fiul lui Dumnezeu.

Agheasma mare în port

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va oficia miercuri Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală de la ora 9.00, iar Sfinţirea apei se va oficia în Portul turistic Tomis, de la ora 12.30, unde credincioşii vor primi Agheasmă Mare îmbuteliată în 70.000 de sticluţe. Pe 7 ianuarie, a doua zi după Bobotează, Biserica îl sărbătoreşte pe Sfântul Ioan Botezătorul.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite