Constanţa: Carto Full - Un nou fel de mâncare pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banalul cartof copt este tranformat la Costineşti în adevărate delicii culinare. O familie din Bucureşti aduce pe litoral noutatea verii în domeniul culinar: cartoful copt umplut cu mozzarella, salată de varză cu mărar, sare, zeamă de lămâie.

Într-o tarabă din termopan, chiar în dreptul Obeliscului din Costineşti, familia Ciocîrlan pregăteşte de zor mai multe feluri de... cartofi copţi umpluţi cu tot soiul de bunătăţi.

Inovaţie


Dan Ciocîrlan are 33 de ani şi o vastă experienţă în ospătărie. Soţia lui, Angelica, a lucrat mai mult la bucătărie, iar restaurantele pe unde au trecut i-au ajutat să acumuleze cunoştinţe. Fratele lui Dan are deschise mai multe chioşcuri unde pregăteşte cartofi copţi, dar el a vrut să aducă noutatea pe litoral. „Astfel de cartofi se consumă foarte mult în Turcia. Tot de acolo am cumpărat şi cuptorul din inox, special pentru cartofi“, spune Dan.

Scoate un cartof fierbinte din cuptor, în taie pe jumătate şi începe să piseze conţinutul. „Adaug puţin ulei de măsline şi mozzarella, salată de varză cu mărar, sare, zeamă de lămâie. Pe «patul» de varză aşezăm fâşiile din pui la tigaie, cu sos dulce-picant“, explică Dan.

Totul este aşezat într-o caserolă pentru a putea fi consumat cu uşurinţă „din mers“. În mai puţin de cinci minute, a pregătit unul dintre felurile de cartofi copţi: Chicken strips. Este vândut cu numai 10.90 lei.

Pentru tineri


Ciocîrlan spune că a adaptat reţeta la consumul specific românesc şi a ales staţiunea Costineşti pentru că aici vin mai mulţi tineri.
„Am încercat să repect piramida alimentelor, să ofer atât proteine, cât şi vitamine, în proporţii optime. Nu conţine prăjeli şi nici pâine“, a mai spus Ciocîrlan.

Un alt soi de preparat, tot cu pui, dar şi cu ciuperci, mai este cartoful Chicken Wok (10.90 lei) sau Gujon, care conţine piept de pui, ou, sos cretan, roşii şi castraveţi.

Cei care doresc peşte, există varianta cu ton şi cu sos cretan, sau pot renunţa de tot la carne pentru un cartof Full Cheese, Slim sau Veggi. Turiştii sunt încântaţi de delicatesă.

„E o gustare inedită pe litoral şi este foarte uşor de servit la cearşaf. Vin în fiecare an la Costineşti şi mereu găsesc ceva nou aici“, spune Georgiana Dumitraşcu, din Bucureşti.

Secretul papanaşilor

În afară de cele opt soiuri de cartofi copţi, la ghereta lui Dan Ciocîrlan se mai găsesc şi papanaşi şi fresh de lămâie şi grefe.

Soţia sa, Angelica, se ocupă de papanaşi. „Secretul este simplu: folosim foarte multă brânză. Iar făină numai cât să se lege. Apoi am schimbat forma: în loc de gogoşi cu gaură în mijloc şi căpăcel am optat numai pentru cinci gogoşi la o porţie, smântână şi dulceaţă de fructe de pădure“, spune Angelica.

O porţie de papanaşi costă 7 lei. Cât despre investiţia în întreaga aparatură şi celelalte cheltuieli pentru a deschide chioşcul de numai patru metri pătraţi, Dan răspunde simplu: „Cât un apartament“.

image

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite