Constanţa: Cartea care se răsfoieşte cu ajutorul pensetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are doar un centimetru lungime, tot atât lăţime şi cântăreşte câteva grame. Pe 200 de pagini se pot citi învăţămintele lui Moise şi este o carte-unicat a Bibliotecii Judeţene Constanţa.

Ai nevoie de o pensetă şi o lupă, ba chiar şi de un microscop ca să poţi admira ediţia liliput a Bibliotecii Judeţene I.N. Roman Constanţa.Cartea-tezaur este tipărită la Chicago şi este scrisă în dialectul ivrit.

„Nu se mai ştie de când se află în patrimoniul nostru, însă este o curiozitate şi foarte mulţi vin să o admire“, spune bibliotecara Doina Moşoiu.

Cele peste 200 de pagini sunt dedicate Torahului, cărţii a 5-a, numită şi „Scoaterea la apă“, din cele cinci cărţi cu învăţăminte ale lui Moise. Pentru a citi filă cu filă ai nevoie de un dispozitiv special de susţinere, deoarece, din păcate, câteva file s-au desprins din cotor.

Cartea nu se află pe rafturile obişnuite ale bibliotecii, cu volume dedicate frecvent de cititor. Cine doreşte să o admire trebuie să anunţe din timp pentru a fi adusă din depozit. Cartea este păstrată într-o cutie spe cială, care se pare că este chiar cutia originală.

Carte uriaşă

În acelaşi loc este depozitată şi cea mai mare carte-tezaur a bibliotecii. Este vorba despre un atlas care are un metru şi jumătate lungime şi tot atât lăţime. Acesta reproduce cu fidelitate, în condiţii grafice deosebite, hărţi de pe cele cinci continente din secolul al XVII-lea.

Paginile impresionează prin culorile şi tiparul deosebite. De-a lungul timpului, atlasul geografic a fost consultat de istorici şi geografi. Cum hărţile sunt foarte mari prezentate, ele oferă detalii amănunţite şi fidele ale locurilor, aşa cum le vedeau cercetătorii în secolul al XVII - lea.

Carte cu fir de aur

În depozitul special al bibliotecii constănţene, am găsit o altă bijuterie editorială, şi anume o antologie de poezii româneşti, tipărită în anul 1856, pe ale cărei coperţi sunt lipite bucăţi de material brodate cu fir aur. Cartea este cu atât mai valoroasă cu cât fiecare pagină din interior conţine un alt design pe margine, picturi în relief în care culorile nu se repetă, o adevărată artă tipografică.

A costat cât o Dacie

Tot în categoria tezaur, Bi-blioteca Judeţeană Constanţa este înregistrată în fondul naţional de incunabule (termen ce desemnează cărţile apărute de la inventarea tiparului de către Johann Gutenberg, la jumătatea sec. al XV-lea, până la anul 1500 inclusiv) cu volumul „Liber Chronicarum“, de Hartmann Schedel, tipărită în anul 1493 la Nurnbeng, Germania. „A fost achiziţionată de bibliotecă în anul 1979, de la un anticariat din Bucureşti, cu preţul de 62.500 de lei, echivalentul unei maşini Dacia noi la acea vreme“, explică bibliotecara Doina Moşoiu.

„S-a păstrat într-o stare perfectă, de remarcat tiparul de calitate care se făcea în urmă cu peste 500 de ani. Toate cele 326 de pagini sunt perfect vizibile, iar desenele, care surprind prin complexitate, sunt intacte, nimic nu s-a şters din acest volum. Coperţile din piele s-au păstrat la fel de bine“.

Cartea este scrisă în limba latină cu caractere gotice şi conţine poveşti şi imagini despre războaie, regi, ţări, aşa cum erau percepute la vremea respectivă.  

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară!

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite