Constanţa: Carmen Şerbănescu, sociologul care formează poliţişti în „spiritul“ Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carmen le ţine „lecţii" colegilor despre cum vor munci odată cu intrarea României în spaţiul Schengen, când prinderea infractorilor va depăşi bariera competenţelor unei ţări.

Carmen Şerbănescu a intrat în Poliţie în urmă cu patru ani, tunci când în cadrul inspectoratului judeţean s-a înfiinţat un post pentru un sociolog. Încet, încet, munca i s-a diversificat însă iar acum a ajuns în postura de a le „servi" lecţii, chiar şi colegilor cu state mai vechi în meserie, cu privire la viitoarea lor conduită profesională şi obligaţii, odată cu martie 20011. Adică, odată cu aderarea României la spaţiul Schengen.

Străbunicul i-a fost model

Poate nu şi-ar fi dorit să îmbrace uniforma dacă la un moment dat nu ar fi cuprins-o dorul de a-şi cunoaşte originile. „Încercam să îmi integraz toate laturile, un pas important în istoria dezvoltării mele ca persoană. Practic încercam să ma studiez şi să văd ce am devenit. Atunci am descoperit că străbunicul meu a fost jandarm şi a murit pe front, ca un erou. Mi-am propus să merg să-i văd mormântul, pentru că este îngropat la Arad, şi atunci când am ajuns acolo i-am văzut poza de pe cruce. Purta uniformă şi mi-am dorit să îi urmez exemplul", a spus Carmen.

Iniţial a intrat în Poliţie pe un post de sociolog însă ulterior a primit însărcinarea de a munci în cadrul Compartimentului de Prevenire a Criminalităţii.

Cel mai drag proiect

Noua etapă i-a adus noi responsabilităţi, în special în domeniul elaborării proiectelor care să atragă fonduri UE. Aici a realizat cel mai drag proiect, pe linie de prevenire a violenţei intrafamiliale.

„Am mers în zece sate din judeţ unde existau multe cazuri de violenţă domestică. Modalitatea noastră de abordare era o piesă de teatru, cu un bărbat care bea alcool şi îşi abuzează soţia şi copiii. La sfârşit ceream publicului să aleagă ei finalul şi să fie unul fericit", a povestit Carmen. Rezultatul a fost acela că în zonele unde s-a jucat piesa de teatru numărul cazurilor de violenţă domestică a scăzut.

Lecţii despre viitor

Carmen a fost desemnată recent formator pentru Schengen la nivelul Poliţiei Judeţului Constanţa. „Instruiesc alţi formatori. Legislaţia nu se va schimba pentru că a fost deja aliniată la cea europeană însă trebuie să învăţăm să accesăm bazele de date internaţionale", a explicat ea.

Practic cercetarea unei fapte nu va mai fi limitată de o graniţă: un mod de operare al unei fapte comise în ţară va putea fi comparat cu alte cazuri similare, aceasta fiind doar o parte a viitoarei munci a poliţiştilor.

În timpul rămas liber Carmen Şerbănescu predă Politologia la Facultatea de Drept a Universităţii „Ovidius" Constanţa.

Citiţi mai multe în !

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite