Constanţa: Căpitan Adrian Zamfir, jandarmul campion la canotaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Zamfir
Adrian Zamfir

Adrian Zamfir are o colecţie impresionantă de medalii din aur, argint şi bronz pe care le-a obţinut la campionatele naţionale şi internaţionale de canotaj.

Timp de opt ani, Adrian Cristea a fost unul dintre sportivii de performanţă, de talie mondială, cu care România s-a mândrit. Acum este responsabil cu siguranţa şi protecţia magistraţilor şi păstrează o colecţie numeroasă de medalii obţinută în urma participării la competiţii.

Selecţionat pentru înălţime

A fost ales să facă parte din lotul de canotaj al Clubului Şcolar Sportiv numărul 2 din Constanţa când era în clasa a IX-a, la liceul de chimie din Năvodari, în anul 1981. „M-a atras pentru că ni s-a spus că vom face multă forţă şi la statura mea îmi doream să am o constituţie fizică corespunzătoare. Iar, pentru a face canotaj, trebuie să fi înalt“, povesteşte actualul căpitan de jandarmi.

Imediat a ajuns într-o lume pe care nu şi-o putea imagina. A intrat într-un tur de forţă de antrenamente, făcute la baza din lacul Tăbăcărie, iar în anul următor a fost selecţionat pentru lotul naţional al României, la juniori. În vara aceluiaşi an a obţinut bronzul la campionatele europene pentru juniori şi a obţinut o medalie de aur la regalele din Ungaria. Anul următor a obţinut titlul de vicecampion mondial la juniori şi a obţinut aurul la campionatele balcanice şi europene.

În anul 1985 a trecut la seniori, în cadrul clubului Dinamo, şi a participat la campionatele naţionale de tineret, pe care le-a câştigat trei ani consecutiv, în 1987, 1988 şi 1989.

Amintiri în aur, argint şi bronz

În total, în activitatea sa sportivă, a câştigat 10 medalii din bronz, 12 din bronz şi tot atâtea din aur. Îşi aminteşte de acea perioadă cu plăcere. „Canotajul este un sport foarte greu şi presupune foarte mult efort, însă nu poate fi nimic mai frumos“, crede Zamfir care îşi păstrează medaliile într-o casetă cochetă, de unde le mai scoate uneori ca să îşi amintească de perioada sa de performanţă în canotaj.

A ales jandarmeria

În anul 1989 a renunţat la sport şi pentru că făcea parte din Clubul Dinamo, aflat în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor, a obţinut încadrarea la jandarmi. Iniţial a fost repartizat la o unitate din Bucureşti iar în 1996 a ajuns la Constanţa, la cerere. Misiunea sa este de a asigura protecţia magistraţilor care aplică legea în Palatul de Justiţie. Meseria i-a oferit şi prilejul de a cere, la un moment dat, judecătorilor, să întrerupă şedinţele  şi să evacueze incinta. „Cineva dăduse o alarmă cu bombă. Este singurul caz în care cineva poate cere judecătorilor să oprească procesele“, spune Zamfir.

Singura sa legătură cu canotajul acum este legătura de rudenie cu Mircea Roman, antrenorul lotului naţional român de canotaj şi campionatele pe care le urmăreşte la televizor.

Citiţi mai multe în !

stampila constanta
Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite