Constanţa: Campioana care joacă mereu în deplasare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
HCM Constanţa dispută meciurile de Liga Campionilor la Buzău
HCM Constanţa dispută meciurile de Liga Campionilor la Buzău

Sala Sporturilor din Constanţa nu poate găzdui meciurile de Liga Campionilor pentru că nu are spaţiul de siguranţă de 20 de centimetri în stânga şi în dreapta suprafeţei de joc.

Deşi este al doilea oraş ca mărime din România, Constanţa nu se poate mândri cu o sală a sporturilor acceptată de Federaţia Europeană de Handbal. Sala de sport construită în 1952 are 1.920 de locuri, iar suprafaţa de joc este cu 40 de centimetri mai mică decât standardul impus pentru a putea găzdui o partidă de Liga Campionilor. Cât despre o finală, nici nu poate fi vorba. Pentru asta ar fi trebuit să aibă 10.000 de locuri.

De aproape nouă ani, Handbal Club Municipal Constanţa a început să semene teamă în lumea handbalului european. Performanţa a fost atinsă, în primul rând, graţie ambiţiei şi dedicaţiei jucătorilor, că despre condiţii de Liga Campionilor nu poate fi vorba.

Handbaliştii şi-ar dori o sală cu 10.000 de locuri

Jucătorii de la HCM Constanţa preferă să îşi savureze victoriile câştigate pe merit, mulţumindu-se cu ce li s-a oferit, dar nu renunţă să spere la mai mult. „Pentru noi a fost de ajuns. Ne-am folosit de sală oricând am avut nevoie. Ni s-a pus la dispoziţie fără probleme. Mai greu a fost pentru celelalte echipe. Dacă ar fi existat o sală mai mare, cred că şi prezenţa suporterilor ar fi fost alta“, a declarat Laurenţiu Toma. Pentru Rudi Stănescu, performanţa la care s-a ajuns este pusă pe seama muncii şi pasiunii.

„Multă muncă şi pasiune. Numai cu aşa ceva poţi obţine performanţe. Şi noi ne-am pus de multe ori întrebarea ce s-ar întâmpla dacă am avea o sală de 10.000 de locuri. Suntem siguri că s-ar umple. Nu este corect ca în ţară să existe numai trei sau patru săli de sport care să corespundă cerinţelor Federaţiei Europene de Handbal“, a declarat portarul campioanei, Rudi Stănescu.

Nu pot accesa fonduri europene

„Constanţa are nevoie de o sală pentru România şi pentru creşterea economică a acestui judeţ. Este păcat că avem acel teren de la Ministerul Tineretului şi Sportului, iar Consiliul Judeţean nu este lăsat să acceseze fondurile structurale pentru ridicarea sălii polivalente“, a declarat Elena Frâncu, şeful Direcţiei Judeţene de Sport Constanţa.

Pentru ca sprijinirea sportului românesc să nu mai fie o povară, Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, vine şi cu o propunere, după modelul întâlnit în Germania. „În Germania există o lege a sponsorizării, iar pentru fiecare 1.000 de euro pe care un agent economic îi dă unei echipe cu titlul de sponsorizare beneficiază de deduceri fiscale tot de 1.000 de euro“, a declarat Constantinescu. Aşa se face că acolo se organizează licitaţii pentru sponsorizări, care ajung şi la 20 de milioane de euro.

Proiect abandonat

Autorităţile locale au mai încercat să ridice o sală a sporturilor pe strada Bucureşti, lucrare abandonată în scurt timp. În prezent, printre ruine şi-au găsit adăpost oamenii străzii. La începutul acestui an, pompierii constănţeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs de cei fără adăpost, care încercau să se încălzească dând foc la haine vechi.

„Clădirea a fost dată, cu titlul de gratuit, Comisariatului Gărzii Financiare Constanţa pentru un nou sediu. Lucrările au fost sistate tot din cauza lipsei fondurilor“, a spus Elena Frâncu.

Declaraţie

„De când există HCM Constanţa, peste 1.000 de copii din judeţ au ajuns să practice handbalul pentru că au un model“ - Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC Constanţa.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite