Constanţa: Camelia Condurache, psihologul care dă o lecţie de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camelia Condurache este în prezent psiholog şcolar
Camelia Condurache este în prezent psiholog şcolar

S-a apucat de facultate la 39 de ani, după ce a rămas şomeră. Acum este psiholog şcolar, scrie cărţi, este masterand şi se pregăteşte şi pentru doctorat.

Acopilărit la ţară, în localitatea Nicolae Bălcescu, din judeţul Tulcea. „Eram dependentă de cărţi, aşa cum sunt copiii în ziua de azi de calculatore. Scriam poezii, epigrame, îmi plăcea foarte mult literatura română“, îşi aminteşte Camelia. 

Când era clasa a VIII-a, părinţii au decis să se mute la Constanţa. Noua casă nu a fost pe placul micuţei Camelia, care s-a trezit într-o lume străină, cu oameni, colegi şi profesori noi.

„Aveam multe lacune la şcoală şi n-am reuşit să le recuperez în acel an. Mi-a fost greu, aşa că nu am reuşit să intru la un liceu foarte bun“, povesteşte ea. A făcut prima treaptă la Liceul Şantierului Naval Constanţa, apoi, în treapta a doua, a trecut la Liceul Mihai Eminescu.

Şomeră peste noapte

După terminarea liceului, a lucrat ca funcţionar economic, apoi, ani de zile, ca gestionar de magazin. „Într-un final, m-am trezit şomeră peste noapte, la 38 de ani. Singura şansă era să mă duc să vând la alimentară. Şi nu mă vedeam făcând asta pe viitor. Mi-am dat seama că trebuia să fac o facultate. Mi-am vândut maşina, o Dacie, am dat examen, iar în 2000 am ajuns studentă la Psihologie în Constanţa. Am învăţat pe ascuns. Părinţii, care aveau peste 70 de ani, au spus «Bravo!». Am muncit mult şi am terminat ca şefă de promoţie“, rememorează ea.

Îşi aminteşte perfect şi acum: maşina a vândut-o cu 1.350 de dolari. Cu 500 de dolari şi-a cumpărat primul calculator, pentru că avea nevoie să-şi facă lucrările pentru facultate.

„În primele şase luni am devenit dependentă de Internet, am descoperit chat-urile şi vorbeam cu românii din diaspora. Apoi, mi-a folosit şi asta la ceva, pentru că mi-am făcut lucrarea de licenţă discutând despre dependenţa de Internet“, povesteşte Camelia zâmbind.

Confesorul elevilor

La cinci zile după obţinerea licenţei s-a angajat ca psiholog şcolar la Colegiul Tehnic Pontica din Constanţa ca suplinitor, iar peste un an s-a titularizat, cu media 9,60. În perioada 2008 - 2009 a coordonat Centrul Judeţean de Consiliere Psihopedagogică, dar a decis să se întoarcă la liceu, printre elevi.  Simţea că acolo-i era locul.

„Eu chiar vreau să-i ajut. Cei mai mulţi copii vin la mine pentru că au probleme în dragoste. Cele mai frumoase realizări le trăiesc atunci când văd că fetiţele care vin toată ziua la mine la cabinet la sfârşitul clasei a XII-a dau la Psihologie“, spune Camelia Condurache.

După succesul în viaţa profesională, a venit vremea să fie fericită şi în viaţa persoanlă. După 17 ani de singurătate, s-a recăsătorit. „Divorţasem în ‘89, iar apoi mi-am propus să nu mai fac compromisuri. Acum sunt fericită şi împlinită, a meritat aşteptarea“, spune ea.

Intenţionează să-şi deschidă un cabinet psihologic pentru a ajuta oamenii. „În ţara noastră lumea se fereşte să meargă la psiholog, fiindcă este considerat bau-bau. Percepţia este greşită. Psihologul vindecă sufletul“, spune Camelia Condurache.

Are un singur sfat pentru oameni: să-şi reevalueze priorităţile şi nevoile, pentru că acordă importanţă lucrurilor inutile şi îşi irosesc viaţa.



Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite