Constanța: Cămătarii din Piața Chiliei sunt liberi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Tribunalului Constanţa au decis ieri să-i lase liberi pe cei 18 bărbaţi suspectaţi de şantajarea  fostului şef al Miliţiei Economice, Ion Șerban. Inculpaţii nu au voie însă să părăsească localitatea de domiciliu timp de 30 de zile.

Suspecţii au fost eliberaţi ieri, după ce au formulat recurs împotriva măsurii de arestare preventivă formulate de procurori.

Mascaţii au descins în casele mai multor suspecţi de lipsire de libertate, ameninţări şi şantaj, din Constanţa. Mandatele de percheziţie au fost emise ieri de judecători în şedinţă secretă.

Samet Tair, Ali Tair, Ion Lucian Dragomir, Nagie Dragomir, Amet Ismail, Arun Ismail, Geilan Iusein, Iusein Ibraim, Nedret Derviş, Erdinci Ibraim, Benghiuzel Tair, Demiş Iasar, Niat Iusein, Asan Memet, Bairam Memet, Niat Albai Memet, Erdinci Iuseim şi Ali Iaşar, toţi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj în formă continuată. Pentru Demiş Iaşar, Nedret Derviş Şi Erdinci Iuseim au fost reţinuţi în data de 14 august, în urm aunor descinderi impresionante ale mascaţilor. Cu doar o zi înaninte, judecătorii  au emis mandate de percheziţie într-o şedinţă secretă, la cererea procurorilor care au apreciat că suspecţii se sustrag urmăririi penale.

Rudele romilor reținuți de mascați s-au adunat în fața Inspectoratului de Poliție a județului Constanța și au cerut eliberarea lor pe motiv că ar fi nevinovați. Acestea au păstrat aceeași notă recalcitrantă la adresa polițiștilor și jurnaliștilor.

Surse din interiorul Poliţiei spun că cei care au fost ridicaţi de mascaţi în urmă cu o săptămână sunt locotenenţii lui Sedan, fiul lui Săceanu, un cunoscut interlop din Constanţa.

Cine este Ion Șerban?

Ca și fostul campion la lupte Ion Draica, Ion Şerban (fost președinte al Federației Române de Box, naș de cununie al lui Francisc Vaștag) a cunoscut extazul și agonia afacerilor scăpate de sub control. Piatra de moară care i-a tras la fund a fost luarea unor împrumuturi de la cămătari.

Ca şef de serviciu în Miliţie, numele lui Ion Șerban era temut mai ales printre navigatori, cărora le confisca tot aurul adus din voiaj. După 1989, Şerban a pus bazele lanțului de firme: Freedom Star Holding, care a lansat pe piaţă televizoarele color cu acelaşi nume, dar şi Freedom Star Electronics SA şi Baby Beef Tortomanu.

Cu cele trei firme, Şerban a reuşit să văduvească statul român de multe milioane de dolari. Pe lista debitorilor preluaţi de la Bancorex la 12 ianuarie 2009 cu obligaţii de plată către AVAS, Freedom Star Holding SRL figura cu un debit de 9, 4 milioane de dolari, Freedom Star Electronics SA - 4,2 milioane de dolari, iar Baby Beef SA Tortomanu - 7,5 milioane de dolari. Primele două firme au fost declarate falimentare în instanţă, iar statul nu a mai putut să-şi recupereze banii.

UPDATE Cămătarii din Piaţa Chiliei au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite