Constanţa: Bucate domneşti la singurul restaurant eco din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care preferă mâncarea sănătoasă pot veni la „Curtea Brâncovenească“
Cei care preferă mâncarea sănătoasă pot veni la „Curtea Brâncovenească“

„Ruloul brâncovenesc“, „Mâncarea boierului“ şi şampania ecologică sunt doar câteva produse eco recomandate. Preparatele servite la „Curtea Brâncovenească“ sunt luate din manuscrisele brâncoveneşti, păstrate la Biblioteca Academiei Române din Bucureşti.

La singurul restaurant ecologic din Constanţa, clienţii sunt desfătaţi cu produse din manuscrisele brâncoveneşti. „Mâncarea boierului“ este un preparat care conţine piept de pui dezosat, costiţă, ciuperci proaspete, smântână, caşcaval şi broccoli, toate ingredientele fiind ecologice.

Gust modificat

În bucătărie, proprietarii restaurantului Curtea Brâncovenească, Irina şi Marcel Bouroş, îl au ca model pe Constantin Brâncoveanu.

„A fost un educat în materie de preparate. Câteva dintre reţetele pe care le facem în restaurantul ecologic le-am luat din manuscrisele brâncoveneşti, care sunt păstrate cu sfinţenie la Biblioteca Academiei Române din Bucureşti“, povesteşte Marcel Bouroş.

Gustul mâncărurilor ecologice preparate în restaurant este uşor modificat, tocmai pentru că ingredientele sunt ecologice. „Grâul este netratat, animalele de la care luăm carnea sau laptele sunt crescute şi hrănite ecologic. De la pămânul pe care cultivăm şi până la mâncarea din faţa clientului, totul este ecologic“, explică Irina Bouroş.

Aprovizionare eco

Cei doi deţin o fermă acreditată ecologic, la Medgidia, unde cultivă cereale şi cresc vaci de lapte şi păsări. „În rest, pentru restul produselor, avem contracte cu diferite firme din ţară care ne aprovizionează. E destul de greu să găsim fiecare produs ecologic şi ne-a luat circa un an până am găsit furnizorii“, a precizat Marcel Bouroş.

Dacă vinul ecologic îl aduc din zona Vrancei, peştele este luat direct de la cherhanale, iar ouă eco tocmai din Ardeal.

Preţuri piperate

Irina Bouroş a găsit şi soluţii pentru a-i face pe toţi să le savureze. „Carnea pe care noi o preparăm este mai aţoasă, pentru că este ecologică şi nu le place copiilor, de exemplu. Dacă le punem în farfurie carnea simplă, micuţii strâmbă din nas. Dar dacă improvizăm un hamburger, este cea mai delicioasă gustare pe care au servit-o ei în ziua respectivă“, spune ea.

Zi de zi, Irina supervizează activitatea de la bucătărie, astfel încât niciun bucătar să nu apeleze la chimicale, la afânători, gelatină sau alte ingrediente care nu sunt ecologice. „Mulţi apreciază ceea ce găsesc aici, însă sunt şi destui care nu înţeleg că un preparat eco necesită un timp de pregătire mai îndelungat. Şi preţul este mai ridicat, însă calitatea este inegalabilă“, adaugă femeia.

Spre exemplu, platoul brâncovenesc îl puteţi comanda în schimbul sumei de 20 de lei, o porţie de sarmale costă 6 lei, ruloul brâncovenesc este 54 de lei, un desert îl puteţi comanda cu 4 lei, iar o şampanie ecologică vă scoate din buzunar 350 de lei.

Merinde  de sărbătoare

Pentru că ne apropiem de Revelion, gospodina ne invită la restaurantul Curtea Brâncovenească să gustăm un preparat specific brâncovenesc.

Platoul brâncovenesc ca aperitiv, urmat de sărmăluţe din carne de porc amestecată cu vită şi împănată cu bucăţi de costiţă afumată, un păstrăv la grătar şi o prăjitură răcoroasă la desert, toate stropite cu şampanie sau vin eco, sunt recomandările soţilor Bouroş pentru o masă ecologică de sărbători.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite