Constanţa: Borşul de peşte şi saramura devin oficial produse tradiţionale româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delicatesele din Deltă au încântat vizitatorii la cea de-a doua ediţie  a festivalului gastronomic şi etnocultural „D’ale Gurii Dunării”, care a avut loc la Uzlina, judeţul Tulcea, în acest weekend.

Cele mai apreciate produse au fost celebrul borş de peşte şi saramura. Organizatorii au profitat de ocazie să anunţe că delicatesele au fost propuse pentru a deveni oficial produse tradiţionale româneşti certificate la nivelul Uniunii Europene. „Am iniţiat deja un proiect prin care mai multe produse culinare din Delta Dunării vor fi înregistrate oficial şi recunoscute pe plan mondial. Borşul şi saramura ar trebui să devină la fel de cunoscute ca sushi-ul”, a declarat Liviu Mihaiu, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Dunărea şi Delta“, organizatorul festivalului.

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a confirmat demararea proiectului susţinut şi de un alt amator de peşte, comisarul european Dacian Cioloş, prezent la Uzlina împreună cu colegul său, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentara, John Dalli. „Am gustat aici din numeroase produse şi categoric unele ar trebui transformate în brand-uri şi voi pune umărul în acest scop”, a declarat Cioloş.

A câştigat satul lui Patzaichin

La festival a fost prezent şi marele sportiv Ivan Patzaichin, originar din satul Mila 23. El le-a purtat noroc consătenilor săi, care au câştigat locul întâi la concursul gastronomic pentru salata de boeuf din peşte şi premiul de 3000 de euro. Pe locurile următoare s-au clasat „bucătăriile” din Jurilovca şi Crişan.

Membru în juriul care a testat toate produsele din peşte, celebrul sportiv Ivan Patzaichin s-a simţiţ ca peştele în apă la el în Deltă, ba chiar a propus şi adăugarea unei probe noi în concurs: „Păi dacă tot tragem căte o ţuică la fiecare cort mai bine facem şi concurs de ţuici. Uite ăia de la Jurilovca au cu pere, mai e şi de salcăm, de papură, până gustăm tot deja cântăm”.

Citiţi mai multe în  !

image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite