Constanţa: Bogdan Lupu sculptează în parafină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la meseria sa de bază - cea de tehnoredactor - şi până la a sculpta lumânări este cale lungă, pe care Bogdan Lupu a parcurs-o în scurt timp. Foloseşte diverse combinaţii de culori pentru lumânări de dimensiuni variate pentru nunţi şi botezuri.

„Totul a pornit din dorinţa de a câştiga ceva mai mulţi bani şi din altceva decât din tehnoredactare, iar în timp a devenit o mare pasiune. După mai multe încercări, am ajuns să sculptez lumânări", povesteşte Bogdan.

A început cu modele simple. A făcut diferite teste şi combinaţii şi a ajuns să dezvolte o „reţetă" proprie. Din mâinile sale ies însă nişte mici opere de artă pe care nu te înduri să le... arzi. Gama de culori este multiplă, iar combinaţiile atrag imediat atenţia.

Fără profesor

Bogdan a reuşit să realizeze tot ce şi-a propus numai din ceea ce a citit pe Internet. „Pot spune că am fost un autodidact. Până în acest moment, nu am găsit cursuri de specializare pentru acest domeniu. Nici pe internet nu se găsesc prea multe informaţii, dar am făcut mai multe încercări până a ieşit ceea ce mi-am dorit", explică Bogdan.

Tot acolo şi-a găsit şi distribuitorii pentru materia primă cu care ţine legătura. Spune că, în momentul de faţă, foloseşte cea mai bună parafină disponibilă pe piaţa românească.

„Odată ce ai găsit un importator sau distribuitor de parafină şi te mulţumeşte calitatea şi preţul de achiziţie pe kilogram, materia primă nu mai este greu de obţinut", explică Bogdan.

Gamă diversificată

Spune că nu are un anume număr de modele de lumânări pe care le realizează. Totul depinde cerere. „Ca împletitură execut cam 6-7 modele, iar ca dimensiuni m-am axat, în principal, pe lumânări sculptate de 6, 10, 20 şi 25 de centimentri şi lumânări pentru nuntă şi botez.

În timp, Bogdan s-a perfecţionat, dar şi-a şi poate chiar să dea un timp de realizare a lumânărilor. „Fiecare lumânare are timpul ei de producţie. În orice caz, o lumânare de 10 centimetri îmi ocupa destul de mult timp, procesul de producţie fiind unul destul de minuţios, compus din mai multe etape", explică tânărul.

Fie că este vorba despre lumânări sculptate sau lumânări normale, toate pornesc dintr-o matriţă. Ceea ce diferă la ele este conţinutul.

Încă nu s-a gândit la o lansare agresivă pe piaţă. „Sunt, cât de cât căutate, dar cantitatea vândută de mine este mică, în comparaţie cu orice alt producător", mai spune Bogdan.

Ar participa la târg

Până acum spune că nu a avut şansa să participe la nicio manifestare expoziţională, unde să îşi prezinte realizările. „Am fost interesat, la un moment dat, să particip, dar din cauza taxelor mari de expunere, am renunţat. Dacă, pe viitor, se va ivi oportunitatea aceasta, cu siguranţă nu am să o ratez", a mai spus Bogdan Lupu.

Citiţi mai multe în  !

stampila constanta
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite