Constanţa: Bogdan Iacob este salvatorul de serviciu în caz de inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plutonierul Iacob este unul dintre sutele de anonimi în uniformă care muncesc ore în şir în caz de inundaţii, incendii sau operaţiuni de salvare.

La câteva zile de la inundaţiile din Constanţa, când casele din mai multe cartiere au fost afectate de ploile torneţiale, străzile inundate, iar avutul oamenilor „distrus“ de ape, Bogdan aştepta, echipat, să fie chemat la o nouă intervenţie. Una care nu fusese anunţată, încă. Dar, când eşti pompier, apelul de urgenţă poate veni oricând şi trebuie să fi pregătit.

Noaptea dezastrelor

A participat la sute de intervenţii. Cea mai recentă a fost cea de la începutul acestei luni când din cauza ploilor torenţiale, canalizările din Constanţa nu au mai făcut faţă şi oamenii din mai multe cartiere s-au trezit cu apa în case.

„Am primit într-o oră 130 de apeluri. Până la ora patru dimineaţa primiserăm deja 420 de apeluri“, îşi aminteşte Bogdan. Împreună cu echipa de de la Detaşamentul Oraş au ajuns în jurul orei 22.00 în cartierul Brătianu, pe o străduţă laterală.

„Prioritatea noastră era să salvăm o bătrână care era foarte slăbită şi nu putea ieşi din casă. Era bolnavă, iar apa din locu inţa ei ajunse aproape la un metru. Era foarte speriată şi povestea că apa i-a intrat în casă dintr-o dată. Când am luat-o s-a agăţat cu ambele mâini de noi“, povesteşte Bogdan Iacob.

Pompierii au muncit ore în şir la evacuare. După ce au terminat au plecat în alt capăt al oraşului unde colegii lor aveau nevoie de ajutor. Apoi la gară, unde trenurile nu puteau ajunge la peroane din cauza unui copac prăbuşit iar constăţenii nu puteau ajunge la trenuri din cauză că riscau să se înece în pasajul subteran de sub liniile de cale ferată. 

Risc calculat

De regulă, după ce reuşesc să salveze o viaţă sau o casă de la distrugere, oamenii uită să le mulţumească. „Nu aşteptăm, oricum, mulţumiri sau recunoştinţă. Am fi mai mulţumiţi dacă ar încerca să ne ajute, după puterile lor, măcar ţinând curioşii la distanţă ca să nu avem victime la intervenţii“, a spus pompierul.

Fiecare intervenţie este periculoasă pentru că situaţia se poate schimba de la un minut la altul. „Cele mai periculoase sunt însă cele din interior. Am fost chemaţi de exemplu la un incendiu într-un subsol. În astfel de cazuri nu există decât o cale de intrare/evacuare, locul era plin de fum, iar spaţiul era plin de deşeuri care alimentau flăcările“, îşi aminteşte plutonierul.

Chiar dacă de multe ori îşi pun viaţa în primejdie, pompierii nu ezită să intre în flăcări mai ales dacă ştiu că pot salva oameni.

„Te gândeşti şi nu te gândeşti că eşti în pericol“, a declarat el. Una dintre operaţiunile de salvare care i-au rămas în minte s-a petrecut la începutul acestui an. Un pescar se dusese pe lacul Tăbăcărie cu o barcă gonflabilă pentru copii. Barca se dezumflase, iar pescarul era prins între două morţi crâncene: să se înece sau să îngheţe.
Citiţi mai multe în  !

image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite