Constanţa: Bogdan Băncilă, luptătorul cu suflet de artist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A luat bronzul la Qwan Ki Do şi este pasionat, în egală măsură, de desenul în creion, schiţele de orice fel şi pictura în general.

Bogdan Băncilă este un tânăr obişnuit, cu preocupări normale pentru vârsta sa. Are totuşi ceva în plus: preocuparea pentru lucruri serioase şi responsabilitatea. Spune că o contribuţie importantă la dezvoltarea sa a avut-o sportul pe care îl practică: Qwan Ki Do.

„M-am apucat de acest sport la îndemnul părinţilor. Mi-au sugerat arte marţiale. Aşa am ajuns la Clubul Guom, la profesorul Paul Cojocaru. De atunci au trecut nouă ani", mărturiseşte tânărul luptător.

Prima competiţie

Spune că nu s-a gândit nicio clipă să renunţe la acest sport şi nici nu a fost tentat să practice un altul. S-a implicat foarte mult în propria sa pregătire şi a ajuns să participe la mai multe competiţii de gen. „Îmi amintesc despre prima competiţie la care am participat: a fost la Focşani, în urmă cu mai mulţi ani. Nu am câştigat nimic atunci, dar m-am ambiţionat pentru mai târziu", povesteşte uşor amuzat Bogdan.

Nu vede însă antrenamentele ca pe un amuzament, ci ca pe un lucru foarte serios. Aşa a ajuns să participe anul trecut la Campionatul Naţional de Copii şi Juniori de Qwan Ki Do, care a avut loc la Iaşi, iar anul acesta, la aceeaşi competiţie, care s-a desfăşurat la Constanţa a luat locul III. Este convins că la următoarea competiţie va ocupa primul loc pe podium.

Deşi are centură albă cu 3 cap albaştri şi numai simpla prezentare de luptător impune respect pentru cei din jur, Bogdan are însă un suflet sensibil, de artist. Este elev al Colegiului Naţional de Arte Regina Maria Constanţa şi îi place foarte mult pictura.

„Şi Qwan Ki Do şi pictura sunt arte şi îmi plac la fel de mult. Ca şi la lupte, la pictură am participat la mai multe concursuri. Ultimul dintre ele a fost la Tulcea şi s-a numit «Peisajul din mine şi din afara mea»", mărturiseşte tânărul. Pictura şi artele marţiale nu par a fi o combinaţie prea fericită. Cu toate acestea, Bogdan susţine că sunt complementare. Este un tânăr hotărât în ceea ce priveşte viitorul său, iar disciplina sportivă a avut de spus un cuvânt greu în acest sens.

Deşi studiază pictura, nu se vede câştigându-şi existenţa din această meserie. Spune că meseria de poliţist este o opţiune. „În ceea ce priveşte Qwan Ki Do, în măsura în care programul de la facultate mi-o va permite, voi continua să mă antrenez şi sper, ca la rândul meu, să-l pot preda mai departe", spune el.

Tânărul sportiv vorbeşte din proprie experienţă despre ceea ce înseamnă mişcarea în viaţa unui tânăr în creştere. „Te formează altfel, mai armonios, şi te disciplinează. Tinerii care nu practică încă un sport ar trebui să ia în calcul că, pe lângă o minte sănătoasă, au nevoie şi de un corp sănătos. Dacă nu au încă, ar trebui să-şi găsească alte preocupări, mai constructive decât jocurile pe calculator sau irosirea timpului fără rost", mai spune sportivul.

Citiţi mai multe în !

stampila constanta
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite