Constanţa: Bloc construit pe o stradă luată de mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe actul de proprietate, terenul de lângă Modern figurează pe strada Cărămidari, care s-a surpat în perioada interbelică. Proprietarii au sesizat deja autorităţile, alarmaţi că din cauza şantierului blocurile în care locuiesc s-ar putea prăbuşi în mare.

Construcţia de două etaje urmează să fie ridicată lângă plaja Modern, în apropiere de hotelul Sport. Terenul din zonă este vulnerabil, aşa că multe blocuri au început deja să se crape.

Proprietarul arată crăpăturile din bloc

image

De curând au început săpăturile, pentru că înainte de a fi turnată temelia, proprietarul este obligat să facă descărcarea de sarcină arheologică. Foarte îngrijoraţi, localnicii de la blocurile MF2, MF3 şi MF4 au sesizat deja autorităţile. Ieri, Gigi Chiru, directorul Inspectoratului de Stat în Construcţii din Constanţa, a mers în zonă pentru a afla cine este proprietarul terenului şi dacă are autorizaţie de construcţie.

Crăpăturile din blocul MF 2 de pe faleză

image

La vederea autorităţilor, muncitorii care făceau săpături arheologice au dispărut. „Construcţia este prea aproape de blocurile noastre şi riscăm să alunecăm în mare. Aici blocurile s-au crăpat deja, iar ei fac săpături şi construiesc. O să ne ducem în mare. Dacă aceste blocuri se vor duce la vale, aşa cum s-a întâmplat şi pe strada Traian, să vedem cine răspunde", se plânge preşedintele asociaţiei de bloc Tiberiu Sebastian Radu, care locuieşte în blocul MF2.

„Ei nu au voie să facă nimic pe 35 de metri de la zona costieră, dar ei construiesc la nici doi metri", se revoltă şi Elena Casian, de la blocul MF3.

Proprietar pe alt lot

Oamenii din zonă spun au mai descoperit că proprietarul construieşte pe un lot care nu figurează în acte ca fiind al lui.

Groapa măsoară acum 5-6 metri

image

„Proprietarul Vasile Dumitru nu este chiar proprietar. El are act de vânzare-cumpărare pe un teren care a fost pe strada Cărămidari, la numerele 6, 8 şi 10, dar care a dispărut în mare. Ori el acum vrea să construiască pe loturile 5, 7 şi 9", explică Tiberiu Sebastian Radu.

Despre strada Cărămidari a studiat şi istoricul de artă Doina Păuleanu. „O stradă a alunecat în mare în periopada interbelică. Se numea Cărămidari şi dubla strada Mircea cel Bătrân", explică istoricul.

Stadiul lucrărilor

Oamenii care locuiesc în zonă spun că la sfârşitul anului trecut o echipă trimisă de proprietar a venit în zonă şi a efectuat
un studiu geologic.

„Imediat ne-am sesizat şi am făcut demersuri la primărie, ca să ni se explice dacă pe acest teren va fi construit ceva. Ni s-a spus că nu se construieşte. Apoi, la o lună, am văzut că au început săpăturile arheologice", spune preşedintele de bloc de la MF2.

Inspectorul Gigi Chiru a fost ieri în control

image

Ieri, groapa ajunsese la cinci-şase metri adâncime. „De acum încolo, vom face săpături manual, 2,5 metri. Ne aşteptăm să găsim morminte", spune arheologul Liviu Lungu, de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

„Nu este indicat să încărcam malul"

Terenul este vulnerabil, arată Gigi Chiru, după ce a analizat un studiu geologic din anul 1985, ultimul de care are cunoştinţă că ar fi în zonă. „Studiul ne spune că orice suprasarcină de aici, din zona versantului, este neavenită. Nu este indicat să încărcăm malul. Nu vom da autorizaţie şi vom solicita primăriei să nu facă acest lucru", a declarat directorul Gigi Chiru.

Proprietarii obţinuseră acord de mediu, însă Prefectura l-a retras în cursul zilei de ieri.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite